Запорізькі бібліотекарі вдосконалюють свої знання

02.07.2020 17:25

Бібліотекарі Запоріжжя, Донецької та Луганської областей підвищують імідж своїх закладів на спеціалізованому тренінгу під назвою «Стратегічне управління бібліотекою». Він розпочався сьогодні та триватиме до 4 липня. У заході беруть участь 30 бібліотекарів. Тренінг відбувається в рамках проєкту «Спроможні бібліотеки сприяють досягненню цілей сталого розвитку ООН до 2030 року», що реалізується ВГО "Українська бібліотечна асоціація» в партнерстві з департаментом культури та туризму Запорізької міської ради в межах Програми ООН з відновлення та розбудови миру.

Під час триденного навчання бібліотекарі дізнаються наступне:

  • як визначати мету, цінності та місію сучасної бібліотеки;
  • сучасні підходи та інструменти стратегічного управління бібліотекою;
  • як визначати клієнтів бібліотеки;
  • роль бібліотеки в реалізації цілей сталого розвитку до 2030 року.

Після навчання бібліотекарі спільно з місцевими громадськими активістами та представниками влади розроблять стратегії діяльності бібліотек з урахуванням потреб громади.

- Для невеликої бібліотеки мати власну стратегію так само важливо, як і для великої бізнес-корпорації, якщо, звичайно, бібліотека хоче бути успішною та затребуваною. Саме працюючи над стратегією, бібліотекарі мають змогу подивитися на звичні речі з іншого боку, сформувати бачення – якою буде бібліотека в майбутньому, чітко визначити, які потреби має їхня громада. Стратегія – це не лише про те «куди йти і як», а й про те «заради чого», - розповіла президент ВГО "Українська бібліотечна асоціація» Оксана Бруй.

Перший день тренінгу відбувся в форматі знайомства. Гості міста зустрілися в Туристичному інформаційному центрі, а потім їх очікувала екскурсія сучасними запорізькими бібліотеками.

- Запоріжжя стоїть на порозі етапу великих і позитивних змін у галузі бібліотек. І дуже важливо обрати правильні шляхи, розробити правильну стратегію та реалізувати її. І що може бути цінніше обміну досвідом з колегами з інших міст і експертами галузі? Звичайно, дуже приємно, що це все відбувається в сучасних бібліотеках Запоріжжя. Тільки спільно, в конструктивному діалозі, ми зможемо створити дійсно робочу стратегію і вивести бібліотеки на новий європейський рівень, при цьому не зламавши ті цінності, які є в кожній бібліотеці України, - зазначив директор департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов.

Нагадаємо, в Запоріжжі діє міська програма з відновлення бібліотек. Так, вже капітально відремонтовані три міські бібліотеки в різних районах міста, ще стільки ж в процесі ремонтних робіт – це найбільші бібліотеки у Заводському районі на вул. Історичній, 45, у Комунарському - на вул. Ситова, 6  та в Олександрівському - на вул. Олександрівсьій, 51. Ще у двох бібліотеках ремонт заплановано на другу половину поточного року.

Міська влада планує капітально ремонтувати бібліотеки й надалі – не менш ніж 5 об’єктів щорічно.