Володимир Буряк повідомив про перші результати перегляду медичної реформи

03.07.2020 13:45

В Україні почали вносити зміни до чергового етапу медичної реформи, який впроваджується з 1 квітня. Це стало результатом численних звернень медиків, представників органів місцевого самоврядування до центральних органів влади. Зокрема це питання неодноразово піднімав міський голова Володимир Буряк. Так, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про збільшення фінансування деяких видів медичних послуг. Про це повідомив міський голова Володимир Буряк.

З 1 квітня в Україні розпочався черговий етап медичної реформи. Було змінено джерела фінансування лікарень. Торкнулося це і Запоріжжя. Тепер лікарні отримають кошти через Національну службу здоров’я України за конкретними напрямками. Зокрема на лікування інфарктів, інсультів та інших захворювань.

На жаль, у результаті це призвело до значного зменшення фінансування медичних закладів. Зокрема для Запоріжжя нестача коштів для фінансування лікарень склала на 2020 рік близько 400 мільйонів гривень. Про це неодноразово заявляв міський голова Володимир Буряк, який ще у квітні звернувся до центральних органів влади з вимогою вирішити проблемні питання, які ставлять під загрозу роботу медичних закладів, надання якісних медичних послуг населенню. У тому числі і переглянути тарифи НСЗУ на медичні послуги. Зокрема власну позицію з цього приводу міський голова висловив на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

Одна з причин ситуації, що склалася – економічно необґрунтовані тарифи, за якими Національна служба здоров’я України фінансує лікування пацієнтів. Це стосується більшості з них. Причому у багатьох випадках тарифи занижені на 30%, або навіть 70%. Під загрозою закриття опинилися протитуберкульозні, психіатричні медичні заклади, комунальні стоматологічні поліклініки.

Зокрема не відповідає дійсності вартість лікування інсультів, інфарктів. За словами спеціалістів, вартість лікування одного такого пацієнта складає до 30 тисяч гривень, при цьому у тарифі закладена значно менша сума.

Зараз можна сказати, що консолідована позиція медиків, звернення до центральних органів влади, у тому числі і міського голови Володимира Буряка, принесла перші результати. Раніше на центральному рівні було оголошено про необхідність внесення змін до реформи. Тепер відбулися перші зміни у тарифах на медичні послуги.

19 червня Постановою Кабінету Міністрів України №513 було внесено зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році. Зміни передбачають і збільшення тарифу з надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті та гострому інфаркті міокарда. У період з 1 липня по 31 грудня 2020 року тариф складатиме 26947 гривень та 30108 гривень відповідно. На думку спеціалістів, на даний момент такий тариф більш-менш покриває вартість відповідних видів медичної допомоги.

За словами міського голови Володимира Буряка, це один з перших кроків у правильному напрямку щодо внесення змін до діючої медичної реформи. Важливо, щоб органи центральної влади на цьому не зупинилися. Зокрема і в перегляді тарифів для надання різних видів медичної допомоги. Адже розмір більшості з них продовжує залишатися значно нижчим фактичної вартості таких послуг.