Учасники АТО зможуть пройти необхідне лікування у спеціально створених спелеокамері та інгаляторії на базі міської лікарні №3

21.09.2017 11:50

Міська влада продовжує розпочату спільно з учасниками АТО і медиками комплексну програму, спрямовану на реабілітацію захисників України. З минулого року у Запоріжжі на базі фізіотерапевтичного відділення КУ «Міська клінічна лікарня №3» працює Центр амбулаторної фізичної реабілітації учасників АТО, бойових дій і ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Центр продовжує розвиватися. Тепер учасники АТО мають можливість поправити своє здоров'я у спеціально створеній спелеокамері і в оновленому інгаляторії.

- Проект починався з запитів самих наших героїв АТО і разом з медиками міською владою був створений комплексний проект - поетапно розвивається Центр реабілітації. У минулому році відкрили блок фізіотерапевтичний для лікування важливих нозологій, з якими повертаються хлопці із зони АТО. Встановлено магнітотерапія, Пресотерапія, кабінет для реабілітації та лікування захворювань опорно-рухової системи. Сьогодні відкриваємо ще один важливий проект. Реабілітація є важливим напрямком роботи, необхідно повертати захисників України до повноцінного життя. Але для цього вони також повинні відповідально ставитися до свого здоров'я, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

За час роботи Центру реабілітацію пройшли 120 учасників АТО, з них для 12 осіб проведені два курси лікування. Проблеми з якими потрапляють сюди пацієнти - дегенеративно-дистрофічні ураження хребта, грижі і протрузії хребта, контузії різного ступеня складності, осколкові поранення, захворювання бронхолегеневої системи та інші.

- Основне - це стресовий фактор, практично у всіх контузії, черепно-мозкові травми, страшні головні болі, пацієнти погано сплять. У поєднанні з медикаментозною терапією та іншими фізіотерапевтичними методами спелеокамера і процедури в інгаляторії допоможуть впоратися з проблемою, - розповіла завідуюча фізіотерапевтичним відділенням КУ «Міська клінічна лікарня №3» Тетяна Гурова.

З роботою нової спелеокамера також ознайомився депутат міської ради, учасник АТО В'ячеслав Зайцев, який зазначив її значимість для проходження реабілітації пацієнтів. З сьогоднішнього дня спелеокамера і інгаляторій запущені у роботу, фахівці центру чекають перших пацієнтів - учасників АТО і бойових дій, готові надати їм всю необхідну допомогу і лікування. Також необхідне лікування зможуть проходити і жителі міста.

Довідка:

Центр амбулаторної фізичної реабілітації учасників АТО, бойових дій і ЧАЕС функціонує на базі фізіотерапевтичного відділення КУ «Міська клінічна лікарня №3». Відкритий 25 вересня 2016 року.

При облаштуванні Центру реабілітації було проведено ремонтні роботи, придбано необхідне обладнання.

На базі центру функціонують:

- апарат для електролікування двоканальний. Використовується для проведення електросну, електроаналгезії, інтерференстерапіі для лікування хворих із захворюваннями опорно-рухового апарату, захворюваннями шлунково-кишкового тракту і наслідків черепно-мозкових травм;

- апарат лазерний терапевтичний. Необхідний для внутрішньовенної лазерної терапії, транскутантной лазерної терапії;

- апарат для фізіотерапії комбінований. Застосовується у лікуванні гриж хребта, гострих і хронічних артрозів суглобів;

- апарат пресотерапії для лікування лімфостаз після поранень;

- фітнес-станція для збільшення рухливості суглобів;

- профілактор Євмінова для роботи з патологією хребта;

- петлі TRXPrо для збільшення амплітуди руху верхніх і нижніх кінцівок.