У Запоріжжі запрацювала Консультаційна рада з питань внутрішньо переміщених осіб

06.07.2020 16:45

Сьогодні, 6 липня, представники новоствореного органу провели онлайн-конференцію, проінформувавши учасників зустрічі про мету та особливості роботи ради.

Офіційно Консультаційна рада з питань ВПО при Запорізькому міському голові запрацювала з 5 червня. Завдання органу – сприяти реалізації громадянських та політичних прав внутрішньо переміщених осіб та їх залученню до розробки та виконання міських програм.

- Ми почали працювати над створенням ради ще на початку року і звернулися з пропозицією до міської ради. Міський голова Володимир Буряк підтримав нашу ініціативу і вже підписав розпорядження про створення органу. Наразі вже проведені перші збори, окреслені пріоритетні завдання. Незважаючи на те, що з початку війни пройшло вже 6 років, проблеми у внутрішньо переміщених осіб залишаються. Вони як і раніше стосуються житлового питання, соціальних виплат, оформлення певної документації тощо. І саме створення такої ради допоможе нам плідно працювати з органами місцевого самоврядування задля вирішення цих поточних питань, - зазначила радниця з питань соціальної згуртованості в Запорізькій області програми «Радник» Анастасія Перепелиця.

Зазначимо, наразі у місті Запоріжжі живуть 23 280 внутрішньо переміщених осіб. Загалом по області цифра сягає 50 тисяч.

- Наше актуальне завдання - інформаційна кампанія з питань участі ВПО у місцевих виборах. Запорізька міська рада вже зверталася до центральної влади з проханням підтримати ініціативу і запровадити інструмент реалізації прав ВПО на місцевих виборах. Наразі з 1 липня і до 9 вересня внутрішньо переміщені особи можуть змінити виборчу адресу і взяти участь у місцевих виборах, якщо звернуться до державного реєстру виборців і подадуть відповідні заяви, - розповіла Анастасія Перепелиця.

Також представники ради нагадали, що з 2 по 12 липня вони приймають заявки тих, хто хоче приєднатися до роботи консультаційного органу ВПО. Для цього необхідно заповнити онлайн-анкету за посиланням - http://surl.li/ducu.