У Запоріжжі навчатимуть водіїв для міського електротранспорту

07.07.2020 17:02

У Запоріжжі на базі ДНЗ «Запорізький професіональний ліцей залізничного транспорту» відкриють курси перепідготовки водіїв трамваїв і тролейбусів. Наразі в ліцеї йде набір учнів на перший курс. Група розпочне заняття в вересні.

Як розповів директор ДНЗ «Запорізький професійний ліцей залізничного транспорту» Василь Трипак, рішення про підготовку водіїв трамваїв та тролейбусів було прийняте завдяки тісній співпраці з міською владою та за підтримки міського голови Володимира Буряка. Наразі ліцей вже отримав ліцензію від Міністерства освіти і науки України, а також акредитацію в головному сервісному центрі МВС України.

- Ми протягом року отримали всі документи та плануємо з вересня цього року відкрити першу групу. Запрошуємо випускників шкіл та всіх зацікавлених навчатися в нашому закладі та опановувати нову професію. Кількість груп залежить від фінансування. Відкриття першої групи бере на себе міська влада Запоріжжя. Там навчатиметься не менше 15 чоловік. Однак заяв від бажаючих у нас дуже багато - вистачить на три-чотири групи, - розповів Василь Трипак.

У ліцеї до відкриття таких курсів готувались ще з 2018 року. Водіїв тренуватимуть на спеціальних стимуляторах, які імітують кабіну водія тролейбуса та трамвая, а також психологічно підготують до роботи з пасажирами.

На курсах навчатимуть і хлопців, і дівчат. Головна умова - щоб на момент завершення занять та отримання свідоцтва їм вже виповнився 21 рік, бо саме з цього віку дозволяється керувати трамваєм чи тролейбусом. Тривалість навчання - 5,5 місяців. Теоретичну частину слухачі опановуватимуть у стінах ліцею, практикою займатимуться на КП «Запоріжелектротранс». Теорію вивчатимуть близько 2-х місяців. Решта - практичні заняття в депо підприємства та на вулицях міста. Більше того, випускники курсів гарантовано отримають роботу на КП «Запоріжелектротранс».

- За ініціативи керівника підприємства та за моїм дорученням розглянута можливість того, щоб КП «Запоріжелектротранс» став базою для освоєння професії водія трамвая чи тролейбуса випускниками Запорізького ліцею залізничного транспорту. Там вони навчатимуться теорії, а на виробничій базі підприємства набуватимуть практичних навичок. Це нові, додаткові робочі місця. Я думаю, далі навчання проходитиме в постійному ритмі, - зазначив міський голова Володимир Буряк.

Як розповів Василь Трипак, загалом в Україні існує проблема з підготовкою водіїв трамваїв та тролейбусів, оскільки відсутня система навчальних закладів, де б готували та займалися перепідготовкою за цими професіями. Запорізький ліцей буде одним з перших в Україні, який отримав ліцензію на подібне навчання. По завершенню слухачі отримають свідоцтво, яке при влаштування на роботу матиме таку ж юридичну силу, як і диплом.