У 5-й дитячій лікарні завершують ремонти у двох відділеннях

09.07.2020 13:35

Медичне обладнання на десятки мільйонів гривень. Ремонти у низці відділень. За кілька років 5 міська дитяча лікарня зазнала значних змін. Однак розвиток медичного закладу не зупиняється. Значну увагу цьому приділяє міська влада. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів у медичному закладі виїзну нараду.

У Запоріжжі приділяють підвищену увагу розвитку медицини. Це стосується як первинної ланки, так і лікарень. Достатньо згадати, що за кілька років у місті реконструювали, капітально відремонтували низку медичних амбулаторій. Наприклад, лише у 2019 році після завершення робіт були відкриті амбулаторії по вул. Брюллова, 6, вул. Автозаводській, 8б, вул. Карпенка-Карого, 7. Реконструйована і амбулаторія по вул. Новокузнецькій, 20а. Завершується ремонт для відкриття амбулаторії по вул. Дорошенка, 3. І цей список можна продовжувати.

Не забувають у місті і про лікарні. Це особливо важливо в умовах старту другого етапу медичної реформи. З 1 квітня держава змінила принципи фінансування лікарень. На жаль, поки це призвело лише до зменшення такого фінансування. Багато медичних закладів по всій Україні опинилися під загрозою закриття. Головна проблема – коштів, які виділяє держава на лікування пацієнтів, недостатньо навіть на забезпечення роботи лікарень, не кажучи вже про їх розвиток.

У цій ситуації лікарням Запоріжжя потрібна підтримка міського бюджету, і міська влада це розуміє. Адже саме запоріжці наповнюють міський бюджет, тому вони заслуговують на підвищення якості медичного обслуговування. А для цього потрібні кошти на закупівлю нового медичного обладнання, проведення ремонтів та багато іншого.

Саме тому з 2016 року у нашому місті реалізується масштабна міська програма підтримки лікарень. Наприклад, у 2016-2019 роках було придбано понад 260 одиниць медичного обладнання. Серед них 63 апарати ШВЛ, 9 УЗД-апаратів, 17 рентгендіагностичних систем, 2 компьютерних томографи, цифровий мамограф та інше.

Місто виділило 100 мільйонів гривень на заходи по боротьбі з коронавірусом. Одна з важливих складових – придбання додаткового обладнання. Зокрема придбано 25 додаткових апаратів ШВЛ, мобільний рентген, апарати УЗД-діагностики, транспортний кювез для новонароджених з апаратом ШВЛ.

- Все, що робиться зараз у Запоріжжі, у тому числі в медицині, робиться переважно за кошти бюджету міста. Це кошти платників податків, запоріжців, які працюють для розвитку рідного міста. На жаль з інших джерел, з держбюджету, місто практично нічого не отримує. У тому числі й на боротьбу з коронавірусом, закупівлю медичного обладнання, - зазначив Володимир Буряк.

Важливо, що до розвитку міських лікарень у Запоріжжі підійшли комплексно. Один з прикладів – 5 міська дитяча лікарня. У 2017-2019 роках для медичного закладу придбали 10 апаратів ШВЛ, 2 реанімаційні системи для новонароджених, 4 діагностичні рентгенівські системи (одна з них працює у поліклініці), 3 стаціонарні апарати УЗД та портативний апарат УЗД, мобільну рентгенівську систему та інше. Загалом на ці цілі було спрямовано 27,3 мільйони гривень. Було проведено низку ремонтів. Зокрема у відділенні відновного лікування. У рентгенодіагностичному відділенні створено 3 рентгенкабінети.

Розвиток лікарні продовжується і цього року. Зокрема виконується низка ремонтів. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів у медичному закладі виїзну нараду, проконтролював проведення ремонтних робіт. Обговорили і питання подальшого розвитку лікарні.

Продовжується ремонт у відділенні інтенсивної терапії новонароджених, у подальшому буде відремонтовано операційну частину цього відділення.

- Відділення інтенсивної терапії новонароджених призначене для реабілітації новонароджених з малою вагою. Це дуже потрібно. Тут після ремонту вже готовий окремий блок для того, щоб приймати новонароджених дітей, у яких виявлять коронавірусну інфекцію. Завершується ремонт у сусідньому блоці, - зазначив Володимир Буряк.

На завершальному етапі ремонт інфекційно-боксованого відділення для дітей старшого віку. Зокрема вже у серпні відремонтовані палати відділення зможуть приймати пацієнтів.

- Раніше було відремонтовано інфекційно-боксоване відділення для дітей до 3 років. Тепер дійшла черга до такого відділення для дітей старшого віку. Вже у серпні тут розпочнуть приймати пацієнтів, - сказав Володимир Буряк.