У Запоріжжі посилили контроль за роботами зі знищення амброзії

09.07.2020 17:40

Про перші результати перевірок звітували сьогодні, 9 липня, на засіданні постійно діючої міської групи з координації проведення робіт зі знищення карантинних рослин.

На сьогодні створено 7 мобільних груп, які працюють у кожному з районів міста. У їх складі – представники районних адміністрацій, інспекції з благоустрою та ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області. Кожна з груп проводить рейди районами двічі на тиждень - один день перевіряють заклади, які відносяться до житлово-комунального господарства, зелені зони, парки, сквери, пляжі, внутрішньобудинкові території та кладовища, ще один день присвячують перевіркам закладів торгівлі, установ, організацій всіх форм власності.

- Інспекція з благоустрою надіслала листи до міських управлінь та підприємств з проханням надати графіки проведення робіт – вони вже у нас, ми за ними слідкуємо, виїжджаємо на місця та перевіряємо якість виконання робіт, дотримання термінів тощо. Також у кожному районі міста були проведені наради з квартальним комітетами, відповідними службами стосовно графіків, надані роз’яснення щодо адміністративної відповідальності, - розповів начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко.

На сьогоднішній день представниками інспекції з благоустрою вже складено 7 адміністративних протоколів - на власників МАФів, магазинів, кафе, а також відповідальних осіб державних підприємств тощо. Також надано понад 50 вимог - як усних, так і письмових - представникам комунальних, державних та приватних підприємств та установ.

- Відучора в місті розпочали ліквідувати амброзію хімічним методом, до цього тривала активна робота з застосуванням фітоценотичного та механічного методів.  Сьогодні ми здійснили додаткові виїзди в Олександрівський та Заводський райони разом з представниками громадськості, керівниками управління з питань екологічної безпеки та інспекції з благоустрою. Результат нас не задовольнив. Керівникам районів ми даємо на повноцінне усунення проблем рівно два тижні, потім здійснимо повторну перевірку. Амброзії там не має бути взагалі. Відповідати за недотримання термінів, неякісне проведення робіт буде кожен. За останні чотири роки ми значно покращили ситуацію з поширенням амброзії в місті, але роботи ще досить багато, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

Нагадаємо, цього року в Запоріжжі посилено контроль за знищенням карантинних рослин. Крім роботи мобільних груп, введено систему звітування: районні адміністрації раз на тиждень надсилають плани майбутніх та підсумки проведених робіт. Уся інформація публікується на сайті Запорізької міської ради.

Також у межах заходів боротьби з карантинними рослинами при управлінні з питань екологічної безпеки організовано роботу телефонної «гарячої лінії». Туди мешканці можуть звертатися з повідомленнями щодо виявлених місць зростання амброзії для вжиття міськими службами необхідних заходів для її ліквідації. Крім того, надана запоріжцями інформація дозволить доповнити існуючі карти вогнищ амброзії.

Телефони "гарячої лінії":

  • + 38 (061) 233-98-33;
  • + 38 (093) 211-22-43.