Запоріжжя готове до участі в експериментальному проєкті Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва

10.07.2020 14:55

Запровадження такого проєкту, впевнені у Кабміні, дозволить скоротити терміни надання адмінпослуг, підвищить якість надання послуг у сфері будівництва, знизить корупційні ризики та створить можливість відкритого доступу українців до інформації про учасників і стадії будівництва тощо.

1 липня Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва (ЄДЕССБ)».

Проєктом передбачено внесення в єдину систему відомостей про документи, які дають право на виконання підготовчих/будівельних робіт, засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, про містобудівні умови та обмеження, будівельні паспорти, про осіб, які отримали кваліфікаційний сертифікат, про проєктну документацію, звіти про результати експертизи проєктної документації на будівництво об’єктів тощо.

Експериментальний проєкт діятиме з 6 липня до 30 листопада поточного року. На постійні основі реєстр запрацює з 1 грудня.

Певну інформацію мають подати й органи місцевого самоврядування, зокрема департамент архітектури та містобудування Запорізької міської ради.

- Експериментальний порядок пропонує усім органам місцевого самоврядування, а саме уповноваженим органам архітектури та містобудування, на обов’язковій основі брати участь у проєкті з 1 вересня, а на добровільній з 10 липня, тобто фактично відсьогодні. Наш департамент наразі інституційно та технічно спроможний до цього, у нас вже давно вся необхідна для реєстру інформація щодо містобудівних умов публікується на сайті Запорізької міської ради та у Державному реєстрі відкритих даних. Тож ми надіслали до профільного міністерства листа про свою готовність і чекаємо на отримання електронних ключів для доступу в систему, - розповів заступник директора департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради Павло Назаренко.

Зазначимо, Запоріжжя готове брати участь у проєкті. Для цього міською владою була виконана значна робота щодо публікації містобудівних умов на сайті Запорізької міської ради та у Держреєстрі відкритих даних. Однак його успішна реалізація залежатиме від низки факторів, роботи профільних органів державної влади. Зокрема і від своєчасної публікації вказаними органами своєї частини матеріалів. При цьому не підлягає сумніву, що початок роботи системи дійсно повинен сприяти спрощенню доступу до інформації у сфері будівництва.