У Запоріжжі будують унікальну оранжерею

13.07.2020 14:36

У Запорізькому міському ботанічному саду будують сучасну оранжерею площею майже 1000 квадратних метрів. Вже восени її добудують. На даний момент виконано понад 70% будівельних робіт. У результаті Запоріжжя отримає ще один унікальний об’єкт, цікавий не лише для запоріжців, а й для туристів. Сьогодні хід робіт проконтролював міський голова Володимир Буряк.

Запорізький міський ботанічний сад – унікальне явище не лише для Запоріжжя, а й для всієї України. Достатньо сказати, що ще у 90-ті роки у нашій країні нараховувалося 12 подібних дитячих ботанічних садів. Зараз зберігся лише один, і існує він у Запоріжжі. Важливо, що місту вдалося не лише зберегти подібний заклад, а й розвивати його.

З 2017 року у Запоріжжі реалізується міська програма розвитку ботанічного саду. Вже виконано реконструкцію теплиці «Зимовий сад», збільшено її площу. У листопаді 2019 року на території дендрологічного парку ботанічного саду висаджено понад 700 вічнозелених рослин. Навесні 2020 року було оновлене покриття частини садових доріжок.

У червні 2019 року розпочався черговий етап програми розвитку ботанічного саду. Замість 8 старих теплиць вирішено збудувати нову оранжерею. Загальна площа забудови складе близько тисячі квадратних метрів. Значний обсяг робіт вже виконано. Будівництво наближається до завершення.

- Старі теплиці побудовані кілька десятків років тому. За цей час вони стали фактично непридатними для використання. Тому вирішили збудувати нову сучасну оранжерею. Вона буде у зовсім іншому стилі. З екзотичними, тропічними рослинами. Передбачено тут і невеличкий басейн для водних рослин, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова відзначив, що будівництво оранжереї - частина масштабної міської програми. У планах завершити будівництво не пізніше жовтня. Наступного року облаштувати сучасне опалення у збудованій теплиці «Зимовий сад». Планується перейти і до облаштування території.

- Вважаю, що це унікальна пам’ятка для Запоріжжя. Важливо, що нам вдалося її зберегти, на відміну від багатьох інших подібних закладів в Україні. Ботанічний сад потрібен місту. Адже тут щорічно займається близько 800 дітей. Також кожного року його відвідують тисячі людей. Зокрема минулого року було більше 40 тисяч відвідувачів, - наголосив Володимир Буряк.