У Запоріжжі дітям-сиротам нададуть власне житло

15.07.2020 17:04

Сьогодні в Запорізькій міській раді відбулася нарада робочої комісії з питань дітей-сиріт. Члени комісії затвердили список з 217 осіб, які перебувають на квартирному обліку та претендують на отримання власного житла за рахунок державних коштів.

Щорічно з державного бюджету виділяються кошти на придбання власного житла для дітей-сиріт. Так, минулого року отримали квартири 30 молодих людей із Запоріжжя. З них 24 людини вже придбали власне житло.

Сьогодні міська профільна комісія затвердила список на отримання житла з 217 дітей-сиріт. Далі його передадуть на розгляд обласної комісії, після чого частина заявлених осіб зможуть стати на квартирний облік для отримання коштів.

- На сьогодні є гостра необхідність в придбанні житла. Ми розуміємо, що це найкраща грошова компенсація для дітей-сиріт. Дитина сама вибирає житло, населений пункт. Наше завдання - займатися її питанням, доки воно вирішується, а потім відкрити дитині особистий рахунок, щоб туди надійшли кошти, які можна використовувати. Першими в списку, звичайно ж, будуть особи 23 років, адже для них це граничний вік для отримання житла, - розповіла начальниця служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталія Сиворакша.

Про важливість обговорюваної теми наголосив заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

- Підтримка дітей-сиріт - це один із пріоритетних напрямків в роботі міської влади. Потрібно надати їм допомогу, та захистити їх право на житло. В тому числі, ми будемо всіляко тримати на контролі процес розгляду списків для придбання житла та забезпечимо супровід кожної дитини, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Також сьогодні профільні департаменти отримали завдання доопрацювати список дітей, орієнтовну потребу у коштах та подати для затвердження на наступне засідання. Далі список буде направлено на розгляд регіональної  комісії.

На кожну дитину-сироту Запоріжжя з державного бюджету передбачена 581 тисяча гривень. Ці кошти адресат може витратити виключно на покупку житла протягом всього бюджетного року.

Квартиру можна вибрати в будь-якому населеному пункті України. Кожен конкретний об'єкт для покупки розглядається профільною територіальною комісією, яка проводить акт-обстеження технічного стану житла. Придбану квартиру не можна буде продавати протягом 10 років.