Запорізькі будинки продовжують очищати від незаконних рекламних конструкцій

17.07.2020 12:21

Сьогодні, 17 липня, робоча група, до складу якої входять представники міської інспекції з благоустрою, департаменту архітектури і містобудування, департаменту комунальної власності та приватизації працювали біля будинку №192 на проспекті Соборному.

За цією адресою було виявлено близько 10 незаконних рекламних конструкцій – наземних, розташованих на фасаді та даху. Демонтувати їх будуть за допомогою спецмашин. Додатково по цьому ж будинку подібна робота буде проведена й з боку вулиці Сталеварів.

- Коли спеціалісти виїжджають на місце та складають акти, власників в усній формі інформують про те, що рекламна конструкція незаконна. Після цього, якщо вони надали свої дані, на їхню юридичну адресу надсилається припис про усунення порушення. Граничний термін усунення  - 5 днів. Після закінчення цього терміну ми, як робочий орган, надаємо доручення про демонтаж і власнику ще раз повідомляється про це листом. Тобто він має досить великий проміжок часу, щоб усунути недоліки самостійно, - розповів завідувач сектору по роботі з документами дозвільного характеру департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради Вадим Хижняк.

Після демонтажу конструкції передадуть до одного з комунальних підприємств на зберігання. Якщо власник захоче їх повернути – він має надати документи про те, що конструкції йому належать, а також оплатити їх демонтаж та зберігання.

Зазначимо, активна робота з ліквідації незаконних рекламних конструкцій триває у місті 3-й рік поспіль. За словами спеціалістів, під демонтаж потрапляють всі елементи зовнішньої реклами, що не відповідають Коду міста. В першу чергу це великогабаритні щити та банери, що закривають фасад будинку.

- Будинок № 192 на проспекті Соборному занесений до Єдиного державного реєстру нерухомих пам'яток України. Практично всі будинки, розташовані на проспекті Соборному, мають охоронний статус, є пам’ятками, є цінними з точки зору архітектури нашого міста. В 2019 році в місті остаточно було затверджено Код міста, той нормативний документ, який регламентує зовнішній вигляд будинків центральної частини міста - як фасадів, так й інформативних рекламних конструкцій, які там можуть розміщуватися. З того часу в нас активізувалась спільна робота, до якої залучені представники трьох департаментів, створена робоча група. Щотижня ми проводимо спільні перевірки, складаємо документи про порушення та потім ліквідовуємо їх,  – зазначив начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко.