У Запоріжжі обговорили стан проблемних зливостоків

21.07.2020 15:28

В Олександрівському районі відбулася виїзна нарада робочої групи, члени якої відповідальні за належне функціонування зливових стоків. До складу групи увійшли представники управління капітального будівництва і профільних департаментів міськради, районної адміністрації, КП «ЕЛУАШ».

Минулого тижня під час зливи у Запоріжжі за дві години випала місячна норма опадів, багато зливостоків не впоралися з потоками води. Міський голова Володимир Буряк дав розпорядження керівникам районних адміністрацій - розібратися в ситуації.

Сьогодні в Олександрівському районі обговорювали питання заміни двох проблемних стоків - на проспекті Соборному в районі автовокзалу, а також на Набережній магістралі біля торговельних центрів. Через низинне розташування на ці зливові каналізації випадає основне навантаження. Однак вони занадто вузькі, тому вода розтікається на поверхні - пояснюють фахівці. Потрібне розширення зливових каналізацій, зокрема на ділянці біля автовокзалу на проспекті Соборному. 

- Є проєкт запуску трамвая, який з'єднає Комунарський та Шевченківський райони, маршрут якраз буде проходити проспектом у проблемному місці. І в рамках проєкту якраз є опція - облаштування зливової каналізації, яка і вирішила б це питання. Є доручення міського голови - розібратися в причинах підтоплень, запропонувати способи усунення проблеми, тому що навіть щорічне прочищення стоків не виправляє ситуацію, - розповів голова Олександрівської районної адміністрації Валерій Мостовий.

Втім, для збільшення пропускної здатності каналізації тут неможливо облаштувати прямий злив у річку Мокра Московка. Для зливових вод згідно з вимогами оновленого законодавства потрібно будувати очисні споруди. Що робить проєкт дорожчим.

Для старту робіт необхідне коригування проєктно-кошторисної документації. В Олександрівській райадміністрації вже підготували відповідні пропозиції.