У Запоріжжі триває комплексний благоустрій територій

24.07.2020 13:45

Так, у дворах Вознесенівського району прибирають несанкціоновані звалища, а на так званих безхазяйних територіях - знищують амброзію хімічним методом. Нарівні з механічним його зараз активно застосовують по всьому району.

Сьогодні, 24 липня, працівники підрядної організації працюють на території Набережної магістралі, під мостами-недобудовами. Тут треба обробити близько 2,5 тисяч квадратних метрів. Працює бригада з 5 чоловік. Амброзію обробляють сертифікованим розчином «Амбромаг», який є безпечним для тварин і людей, але нещадний до карантинних рослин.

- Хімічний метод застосовуємо саме зараз, тому що важливо обробити амброзію в період дозрівання. Ми використовуємо сертифіковану хімічну суміш, яка діє безпосередньо на рослину - буквально через 15-20 хвилин дістає до кореня і надалі вона більше не росте, - розповів голова Вознесенівської райадміністрації Олександр Ніколаєнко.

Ця ділянка є пустищем, яке ні за ким не закріплене. Тому його називають «білою плямою» на карті Вознесенівського району. Знищенням амброзії тут займається саме районна адміністрація. У планах на поточний рік - обробити хімічним методом до 10 га площі.

Механічний метод боротьби з алергеном у Вознесенівському районі почали застосовувати в середині травня, зараз додали хімічний. Наступний - фітоценотичний (гідропосів), який передбачає засівання території газонної травою. Його планують почати в жовтні.

Крім цього, в районі займаються також боротьбою зі стихійними звалищами. Так, на вулиці Дунайській, 14 біля сміттєвих контейнерів багатоквартирних будинків утворилася гора з гілок і скошеного бур'яну. Їх залишають мешканці приватного сектора.

Представники райадміністрації нагадують - для приватного сектора існують спеціальні пакети, які видає підприємство «Вельтум-Запоріжжя» після своєчасної оплати.

- Побутове сміття потрібно складати в ці пакети і залишати не на контейнерному майданчику, а біля свого будинку, щоб сміттєвоз «Вельтум-Запоріжжя» зміг його забрати. А ось за вивезення будівельних матеріалів підприємству потрібно сплачувати додатково, - розповів заступник голови Вознесенівської райадміністрації Віталій Лисак.

З мешканцями приватних будинків проводять роз'яснювальні бесіди. Однак в разі багаторазового порушення правил благоустрою їм загрожує штраф - від 340 до 1360 грн.

Стихійне звалище на вул. Дунайській представники райадміністрації пообіцяли прибрати вже цього тижня.