У Запоріжжі розірвали договір ще з одним перевізником-порушником

22.09.2017 12:45

Міська влада буде продовжувати наводити порядок в роботі громадського транспорту в Запоріжжі, в тому числі і з перевезенням пасажирів пільгових категорій.

Ситуація з роботою маршруток в Запоріжжі сьогодні не влаштовує як міську владу, так і запоріжців. Про це повідомив під час сьогоднішнього засідання виконавчого комітету Запорізької міської ради міський голова Володимир Буряк.

Міський голова зазначив, що запоріжці все більше скаржаться на якість перевезень. Перевізники - висувають претензії органам центральної влади, які перекладають свої зобов'язання щодо забезпечення безкоштовного проїзду пільговиків на бізнес.

Сьогодні частка пільговиків в загальному пасажиропотоку становить 25%. Щодня громадським транспортом мають право безкоштовно користуватися більш 150 тис. осіб. Основне навантаження в перевезенні пасажирів пільгових категорій бере на себе місто в особі комунального підприємства «Запоріжелектротранс». 83% пільговиків перевозить саме муніципальний транспорт. І лише 17% - приватний бізнес. При цьому претензій в питаннях проїзду пільговиків в комунальному транспорті немає, хоча «Запоріжелектротранс» також не отримує 100% компенсації за перевезення цієї категорії пасажирів. Проблеми і скандали виникають лише з приватними перевізниками.

- Проблема дійсно існує. Це підтвердили й останні події. Раніше була створена комісія, яка контролює дотримання перевізниками умов договорів, в тому числі і щодо безкоштовного проїзду пільговиків. Наступного тижня до її складу будуть включені представники громадськості, серед них будуть і учасники АТО. З порушниками ми будемо розривати договірні відносини. Сьогодні таке рішення прийнято за маршрутом №72 за неодноразові порушення умов договору, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова також доручив управлінню з питань транспортного забезпечення та зв'язку міської ради взяти на контроль оснащення маршруток відеореєстраторами. Також в громадському транспорті повинні розміщуватися інформаційні таблички із зазначенням пільгових категорій та телефону «гарячої» лінії, куди можна звертатися в разі порушення перевізниками правил перевезень пасажирів.

- Для того, щоб вирішити цю проблему, необхідно розвивати комунальний громадський транспорт. Перші кроки вже зроблені. Ми збираємо власні трамваї, ремонтуємо трамваї і тролейбуси. Сподіваюся, на найближчій сесії будуть прийняті зміни, які дозволять закупити в лізинг автобуси великої місткості. Це дозволить нам вирішити проблему вивезення в години пік пасажирів зі спальних районів, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що громадський транспорт є такою ж важливою сферою міського господарства, як ремонт доріг, житлового фонду і так далі. Володимир Буряк доручив своєму першому заступнику Сергію Мішку презентувати запоріжцям міську програму розвитку громадського транспорту.