У Запоріжжі обговорили можливості забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом

24.07.2020 14:30

Можливі варіанти забезпечення житлом вимушених переселенців сьогодні, 24 липня, у ході чергової зустрічі обговорили представники Консультаційної ради з питань ВПО при Запорізькому міському голові.

Нагадаємо, Консультаційна рада з питань ВПО при Запорізькому міському голові офіційно запрацювала цьогоріч на почату червня. Мета новоствореного органу – сприяння реалізації громадянських та політичних прав внутрішньо переміщених осіб, а також їх залучення до розробки й виконання міських програм.

- На сайті Запорізької міської ради вже створено сторінку Консультаційної ради ВПО при Запорізькому міському голові. Можна легко перейти за посиланням – розділ доступний і зручний у користуванні. У разі необхідності внесення якихось правок або доповнень – сервіс буде вдосконалюватися. Ми також налагодили комунікацію з чотирма департаментами Запорізької міської ради – соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти і науки, а також спорту, сім’ї та молоді, - зазначив керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Роман Омельянович.

Так, сьогодні, 24 липня, у ході чергової зустрічі учасники обговорили проблематику внутрішньо переміщених осіб, котрі мешкають у Запоріжжі. Зокрема актуальності не втрачає питання забезпечення ВПО житлом.

- Запропонували розглянути програму, розроблену спільно з Запорізьким регіональним управлінням Держмолодьжитла, яка стосується іпотечного кредитування. Вона аналогічна державній. Також обговорили можливість подання містом заявки на участь у програмі тимчасового житла для ВПО. Вона передбачає співфінансування з державного та місцевого бюджетів на рівні 70% і 30% відповідно, - розповіла радниця з питань соціальної згуртованості програми «Радник» у Запорізькій області Анастасія Перепелиця.

За умовами цієї програми, придбане житло залишається у власності громади і може бути передане для користування внутрішньо переміщеним особам. Проблема загострюється й через те, що приїжджі з тимчасово окупованих територій вже сьомий рік живуть у модульному містечку, яке не придатне для тривалого облаштування побуту.

Також учасники зустрічі обговорили можливість надання гуманітарної допомоги до початку нового навчального року дітям, постраждалим внаслідок збройного конфлікту на сході України. Зокрема – придбанням ранців для першокласників, або ж канцелярського приладдя.

- З міською владою почали співпрацювати на початку поточного року. Ми дуже раді, що до нас так добре ставляться. У нас багато дітей-переселенців у Запоріжжі, але статус постраждалих внаслідок бойових дій оформили тільки 196 осіб. Тому ми хочемо їх чимось порадувати напередодні нового навчального року, - розповіла соціальна працівниця благодійного фонду «Сподівання» Олена Макайя.