Володимир Буряк провів позачергове засідання та повідомив за чий рахунок ремонтуватимуть аварійний будинок

26.07.2020 19:10

Сьогодні відбулось позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке пройшло під керівництвом міського голови Володимира Буряка. Обговорювалась ситуація зі станом житлового будинку по проспекту Соборному, 234.

Учасники засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обговорили ситуацію з аварійним будинком по пр. Соборному, 234, перші результати роботи щодо встановлення причин аварійної ситуації. Представники профільних міських служб, керуючої компанії доповіли про зроблене та плани на найближчі дні.

У четвер мешканці будинку по пр. Соборному, 234 поскаржилися на появу тріщин у будинку, які продовжували збільшуватися. На місце виїхали представники Муніципальної аварійної служби. Зафіксовано наявність тріщин, встановлено спеціальні «маячки», які дозволяють контролювати стан тріщин. Було обстежено підвали будинку, вводи мереж водопостачання до будинку, каналізаційні випуски.

За словами спеціалістів, у підвалах воду не виявили, вводи та випуски також виявилися не пошкодженими. Було прийняте рішення про обстеження зовнішніх інженерних мереж. У результаті було виявлено затоплений колодязь та витік на мережах «Водоканалу", який було ліквідовано. Однак, на думку спеціалістів, саме це могло призвести до замокання ґрунту та деформації будинку.

- У мене виникає питання, наскільки часто «Водоканал» проводить обстеження своїх колодязів, мереж? У цій ситуації можна сказати, що «Водоканал» погано виконав свою роботу. З цього приводу на підприємстві має бути проведене службове розслідування, - сказав Володимир Буряк.

Вже у четвер розпочала працювати спеціальна міська комісія, до складу якої увійшли представники профільного департаменту, комунальних підприємств, керуючих компаній, Науково-дослідного інституту будівельних конструкцій. Завдання комісії – не лише визначення причин деформації будинку, появи тріщин, а й підготовка пропозицій щодо стабілізації будинку, недопущення його подальшого руйнування та ремонту багатоповерхівки.

Профільні служби працювали і у вихідні дні. Доповіли, що отримали рекомендації Науково-дослідного інституту будівельних конструкцій щодо проведення аварійних робіт. Більшість з цих рекомендацій вже виконані, продовжити роботи планують вже у понеділок.

- Першочергові аварійні роботи мають продовжуватися і сьогодні. У тому числі ввечері, зразу ж після завершення нашого засідання. Це стосується як Муніципальної аварійної служби, так і керуючої компанії «Місто для людей», - заявив Володимир Буряк.

Робітники мають продовжувати встановлювати підпорки для того, щоб не допустити руйнування кількох квартир, сходів та сходових клітин у 3 під’їзді. Також продовжать перевіряти стан ліпнини, плиток на фасаді і т.д. Аварійні ділянки необхідно оббити для того, щоб вони не впали на голови людей. В інших під’їздах, за словами спеціалістів, загрози руйнування немає, однак руйнується штукатурка, яку також необхідно перевірити.

- Всі ремонтні роботи, які проводяться та будуть проводитися по цьому будинку, мають бути виконані за кошти підприємств «Запоріжремсервіс», «Місто для людей», «Водоканал». Це стосується і всіх пошкоджених квартир, - підкреслив Володимир Буряк.

Вночі біля будинку повинен бути встановлений пост ДСНС. Завдання поліції - забезпечити охорону громадського порядку. Також біля будинку чергуватиме бригада електриків КП «Запоріжміськсвітло». Всі вони в разі необхідності нададуть мешканцям допомогу. Також за потреби для відселення жителів аварійного будинку підготують місця та транспорт. Мешканців будинку мають постійно інформувати про ситуацію та виконання робіт.