У двох запорізьких лікарнях створять сучасні приймальні відділення

30.07.2020 13:25

У двох запорізьких лікарнях створять сучасні приймально-діагностичні відділення. Будівельні роботи повинні розпочатися вже у серпні, завершитися - наступного року. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Керівництво медичного закладу відзвітувало про готовність до початку реконструкції приміщень та графік реалізації проєкту.

У Запоріжжі з 2016 року реалізується масштабна міська програма розвитку медицини. Вона стосується як первинної ланки, так і лікарень. Зокрема у 2016-2019 роках для лікарень було придбано понад 260 одиниць медичного обладнання.

Серед них 2 комп’ютерних томографа, цифровий мамограф, ангіограф, 63 апарати ШВЛ, 9 ультразвукових апаратів, 17 рентгендіагностичних систем. У 2020 році місто активно закуповує медичне обладнання у рамках заходів по боротьбі з коронавірусною інфекцією. Зокрема мобільний рентген, апарати УЗД-діагностики, додаткові апарати ШВЛ. Виконано і значний обсяг ремонтів у медичних закладах.

Програма розвитку медицини реалізується за кошти бюджету міста. Однак у Запоріжжі продовжують працювати над залученням інших джерел фінансування, зокрема з державного бюджету. І це приносить результат.

- Ми встигли приєднатися до державної програми з оснащення, реконструкції приймальних відділень. Змогли швидко провести обстеження, підготувати проєкти, виконати експертизу. На даний момент готові розпочинати роботи, - сказав Володимир Буряк.

Зазначимо, цього року в Україні розпочалася урядова програма EMERGENCY-2020. Вона передбачає створення потужних відділень невідкладної допомоги в опорних лікарнях. У Запоріжжі такими лікарнями є Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги, 9-та міська лікарня. Місту вдалося переконати центральну владу у тому, що наші дві міські лікарні будуть серед перших учасників урядової програми. На їх базі будуть створені сучасні приймально-діагностичні відділення.

Для цього було виконано низку вимог, великий обсяг роботи у встановлені строки. Важливо, що профільні служби міста змогли з цим впоратися вчасно. На сьогодні за кошти бюджету міста вже здійснено обстеження та проєктування; проведено експертизу проєктної документації; отримано дозвіл на будівництво; проведено тендери на будівельно-монтажні роботи, визначені переможці та укладені договори. Для цього з міського бюджету спрямовано 1,4 млн грн. Як результат 27 липня місту виділено, згідно з наказом Міністерства розвитку громад та територій, 16 млн грн на реалізацію проекту.

- Є приймальне відділення, куди надходить пацієнт. Тут буде все необхідне для того, щоб надати йому першочергову допомогу. Зробити це швидко, якісно, не перевозячи хворого з одного відділення до іншого. Все зібрано в одному місці. Ангіограф, МРТ, рентген, комп’ютерний томограф, пункт для переливання крові, операційна і так далі, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова повідомив, що держава виділяє 16 мільйонів гривень на проведення ремонтних робіт. По 8 мільйонів гривень на лікарню. Роботи розпочнуться вже у серпні. Підрядники запевняють, що готові до цього. Першу частину робіт у Міській лікарні екстреної та швидкої допомоги планують закінчити до кінця цього року. Зокрема це дасть можливість встановити частину необхідного обладнання вже у 2020 році, якщо воно встигне надійти. Повністю завершать реконструкцію приймального відділення вже наступного року.

Загальна вартість робіт по цих двох лікарнях складає 60 млн грн. Місто готове профінансувати завершення реконструкції за рахунок місцевого бюджету, але все ж запоріжці сподіваються на продовження державного фінансування програми у 2021 році.

Зазначимо, проєкт передбачає також оснащення відділень сучасним діагностичним обладнанням: ангіографами, КТ, МРТ. Обладнання держава планує закупити централізовано, а потім передати лікарням.

- Це дуже важливий проєкт для міста. При наданні пацієнтам невідкладної допомоги, коли від цього залежить життя людини, дуже важливі перші хвилини, години. І сучасне приймальне відділення, оснащене необхідним обладнанням, підвищить ефективність роботи медиків, - впевнений завідувач відділення нейрохірургії Дмитро Івахненко.