У будинку на проспекті Соборному продовжуються роботи

30.07.2020 18:00

У житловому будинку по проспекту Соборному, 234 тривають роботи. Комунальники вже вжили першочергові заходи, щоб уникнути подальшої деформації будівлі.

Зокрема в чотирьох квартирах третього під’їзду були встановлені розвантажувальні стійки, які підтримують та не дають руйнуватися плитам перекриття. Була встановлена велика кількість дерев’яних та металевих опор під кожну несучу конструкцію. Паралельно з цим в третьому та другому під’їзді встановили маяки, і лабораторія діагностики КП «Запоріжремсервіс» проводить щоденні заміри ширини розкриття. Також раз на два дні вимірюють зміни та швидкість просідання конструкції.

- За останні чотири доби швидкість просідання суттєво зменшилась - з 8 мм за добу до 2 мм та продовжує уповільнюватися. Весь процес носить загасаючий характер і незабаром він має стабілізуватись. Будинок припинить просідання, після цього можна розпочинати подальші ремонтні роботи, - розповів директор КП «Запоріжремсервіс» Сергій Ращепкін.

Крім цього, спільно з КП «Водоканал» було проведено технічний огляд внутрішньобудинкових каналізаційних мереж. Були виявлені дрібні недоліки. Зараз силами КП «Запоріжремсервіс» їх ліквідовують. Завтра будуть проведені повторні випробування мереж. Також, щоб покращити тиск холодного водопостачання до квартир, відновлюють другий ввід водопостачання. 

Голова Дніпровської районної адміністрації Віталій Змієнко наголосив, що зараз найголовніше - забезпечити комунікацію мешканців будинку з усіма службами, які виконують роботи.

- На сьогодні найголовніше завдання районної адміністрації полягає в тому, щоб досягти комунікації між мешканцями будинку та тими організаціями, які виконують ремонтні роботи. Тому що найчастіше буває так, що жителі в паніці не знають куди звертатись. Їм надані всі необхідні контакти, також усі жителі мають можливість напряму зв’язатись зі мною та профільним заступником міського голови, - зазначив Віталій Змієнко.

Як розповів завідувач лабораторії основ та фундаментів Запорізького відділення ДП «Науково-дослідницький інститут будівельних конструкцій» Олександр Шокарєв, після усунення витоку, коли припинилось підмочування ґрунтів основи, просадки будівлі уповільнилась. Відповідно зменшилась і швидкість розкриття тріщин та утворення нових пошкоджень.

- Процес триває, проте швидкість його значно менша. На тих аварійних ділянках, які утворились, встановлені опори, за ними ведеться постійне спостереження, щоб не було жодних нещасних випадків. Був здійснений контроль режиму вологості в основі будівлі, який підтвердив, що джерелом деформації стало саме підтоплення ґрунтів. Зараз причина усунена, очікуємо стабілізацію процесу. Після того, як процес просідання стабілізується, необхідно буде виконати дообстеження будівлі та розробити проєкт для посилення аварійних конструкцій, - розповів Олександр Шокарєв.

Нагадаємо, міський голова Володимир Буряк провів на минулому тижні позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з приводу аварійної ситуації у будинку по проспекту Соборному, 234. Профільні міські служби отримали завдання завершити аварійні ремонтні роботи у найкоротші терміни. При цьому міський голова наголосив, що ці роботи та подальший ремонт будинку, у тому числі і у пошкоджених квартирах запоріжців, буде виконано за рахунок коштів «Запоріжремсервісу», керуючої компанії «Місто для людей», «Водоканалу».