На фасаді ще однієї музичної школи в Запоріжжі з’явиться мурал

06.08.2020 16:49

Новий арт-об'єкт невдовзі прикрасить фасад музичної школи № 8, що у Комунарському районі (вул. Парамонова, 10а). Сюжет муралу повністю відповідатиме його назві – «Космічна музика, яка зрозуміла всім!». На малюнку можна буде розгледіти космічного прибульця з музичним інструментом у руках. Над його створенням працює відомий запорізький художник, дизайнер, скульптор Роман Халілов.

Запоріжжя стає справжнім містом муралів. Так, стінописи під назвою «Геометрія» (школа мистецтв №3), «Муза» (школа мистецтв №1) та «Батько з донькою» (школа мистецтв №2) набули чималу популярність і перетворилися на візитівку обласного центру. До їх створення доклали руку відомі українські муралісти в рамках проєкту «Сучасне мистецтво для покоління Z».

За ініціативи міського голови Володимира Буряка департамент культури і туризму продовжує реалізацію ідей. У найближчих планах - поява одразу 6-ти муралів – 5-ти нових та одного відреставрованого. Прикрасять стінописи фасади музичних шкіл і навіть бібліотек, крім того – один з них буде розташований у частині старого Олександрівська та присвячений відзначенню 250-річчя міста Запоріжжя.

- У нас дуже класна архітектура пострадянського простору. Завдання міського голови стосовно нанесення муралів ми почали виконувати саме на фасадах музичних шкіл. Ми впевнені, що діти, які відвідують заняття, повинні першочергово усвідомлювати, що вони знаходяться поруч із чимось прекрасним – культурою та мистецтвом, - зазначила заступниця директора департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Сімонова.

Роботи зі створення чергового муралу на фасаді музичної школи № 8 – першого з низки запланованих - вже стартували. Авторство стінопису належить запоріжцю Роману Халілову. Він є розробником логотипів більшості українських міст і не тільки – його відомі плакати «Запоріжжя - це Україна» у 2014 році прикрашали весь запорізький проспект. Мурал малюватиме вперше. Втілюватиме свій унікальний авторський задум під назвою «Космічна музика, яка зрозуміла всім!».

- Це для мене рідний район – я тут народився та виріс. Хоч я тут і не вчився, мене зацікавила ідея нанесення на фасаді цієї школи тематичної картини. Оскільки це Космічний мікрорайон, тут буде зображений прибулець, який гратиме на музичному інструменті, а навколо - Всесвіт, - розповів художник.

Роботу над стінописом Роман Халілов та його помічник почали сьогодні та планують впоратися приблизно за два тижні. Зображення наноситимуть на стіну за допомогою проєктору, а потім вже розмальовуватимуть. Перед розписом фасаду проводять підготовчі роботи – обробляють покриття, аби малюнок тримався якомога довше в його первинному вигляді: не втрачав чіткості й зберіг яскравість фарб. Площа муралу складає близько 100 кв. м. Він займає навіть не одну, а кілька стін будівлі.

Загалом у музичній школі № 8 навчаються близько 500 учнів – відвідують музичне та образотворче відділення. Як розповів директор закладу Геннадій Скрипніков, малюнок надихатиме дітей на заняття творчістю.

- Мета муралу - спонукати дітей до творчих перемог. Кілька років тому, в рамках програми «Дорога до школи», був облаштований прохід до навчального закладу, а також встановлені лавки для сидіння, вуличні ліхтарі та велопарковка. А новий мурал перетворить школу на справжній творчий храм, - зазначив директор дитячої музичної школи № 8 Геннадій Скрипніков.

Також стартували роботи з відновлення муралу «Все, що тобі потрібно - це любов» (пл. Пушкіна), який був реалізований в рамках проєкту «Сучасне місто» за підтримки USAID, ГО «Культпрожектор» та Олександрівської районної адміністрації у 2016 році.