У Запоріжжі проаналізували ефективність боротьби з карантинними рослинами

06.08.2020 17:50

Сьогодні відбулося планове засідання постійно діючої міської робочої групи з координації роботи по знищенню карантинних рослин. Як показав аналіз проведених раніше заходів: якщо з першим (механічним) етапом боротьби в місті впоралися більш-менш успішно, то другий етап (хімічний) показав системні помилки в роботі.

У Запоріжжі вже 5-й рік поспіль реалізується міська Програма боротьби з карантинними рослинами, розрахована до 2025 року. В рамках Програми використовуються три методи боротьби з амброзією - механічний (покіс або виривання вручну рослин-алергенів), хімічний (обробка хімпрепаратами ділянок зростання амброзії для руйнування її кореневої системи) і фітоценотичний (засівання газонів спеціальними рослинами для пригнічення росту амброзії). Відповідно і роботи розбиті на три етапи - механічний, хімічний і фітоценотичний. І якщо з першим етапом не виникає питань, покоси зелених зон йдуть справно по всьому місту, то другий етап викликає багато нарікань. Власне критичному «розбору польотів» і була присвячена вся нарада. Хоча почав її голова робочої групи по боротьбі з карантинними рослинами, радник міського голови Валерій Еделєв з обнадійливої статистики.

- Цього року досить буйно росте амброзія, але пік її цвітіння зсувається ближче до вересня. Для аналізу ситуації ми використовуємо тільки об'єктивні дані і беремо за основу виміри Європейської аерологічної лабораторії, офіс якої знаходиться в Гельсінкі (Фінляндія). Вона моніторить ситуацію щодо поширення амброзії по всій Європі, в тому числі і в Україні. Останні виміри проводилися 1, 2 і 3 серпня. У Запоріжжі виявилося не більше 3 мікрочастинок пилку амброзії на 1 кубічний метр повітря. Для порівняння - середньостатистична цифра по всій Європі - 25,5 мікрочастинок пилку на 1 куб. метр повітря; в Запорізькій області - 30 мікрочастинок. У 2010 році рівень поширення амброзії в Запоріжжі досягав 98 мікрочастинок на кубометр повітря. У 2016 році, коли ми вже почали працювати за комплексною програмою знищення карантинних рослин, було вже 11 мікрочастинок. Ми стабільно йдемо до зниження показників наявності пилку алергенів у повітрі. В цьому відношенні показник міста Запоріжжя в рази кращий, ніж в інших регіонах України та в Запорізькій області. Так що міська Програма боротьби з карантинними рослинами дає об'єктивні результати, - зазначив Валерій Еделєв.

Далі вся нарада була повністю присвячена аналізу недоліків роботи на другому - хімічному - етапі. Звіти представників усіх сімох міських райадміністрацій не задовольнили членів комісії. Скрізь повторюються системні помилки: невідповідність графіків запланованих і виконаних робіт на другому етапі, помилки в проведенні тендерів і визначенні техзавдання для підрядників, не відпрацьована система відбору якісного хімічного препарату, який би ефективно знищував кореневу систему амброзії, прорахунки в дозуваннях цих препаратів і так далі.

Наприкінці наради було роздано цілу низку доручень. Протягом 10 днів, до 20 серпня, в усіх районах міста будуть проходити перевірки роботи по другому, хімічному, етапу боротьби з карантинними рослинами.