У Запоріжжі юнак з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, придбав власне житло

07.08.2020 15:54

В Україні триває реалізація державної програми допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Грошові компенсації на придбання нерухомості особами зазначених пільгових категорій передбачені у держбюджеті. Так, повноправним господарем власного двокімнатного помешкання став запоріжець Валентин Збаражський. Сьогодні, 7 серпня, у гості до юнака навідалися представники служби у справах дітей та управління соціального захисту населення.

Валентину 23 роки. Після смерті матері його, разом із молодшим братом Дмитром, у віці 3-х років взяли під опіку близькі родичі – подружжя Тетяни та Миколи Збаражських.

Хлопець працює у сфері ресторанного господарства – починав барменом, а нині керуючий одного із закладів. Тепер має ще й окрему простору двокімнатну квартиру у Дніпровському районі. Наприкінці 2019 року йому була надана грошова компенсація з держбюджету на власні квадратні метри, яку він і спрямував на придбання житла. У нове помешкання заселився ще у середині лютого.

- Зараз дуже важко заробити самому на таку квартиру. Тому це дуже гарний шанс почати у доросле життя й звити своє гніздо, тим паче у місті, в якому я виріс. Спочатку вагалися. Було багато питань щодо того, як і де шукати житло, який район краще обрати. Вибір випав на Дніпровський, бо поруч мешкають названі батьки. Згодом також плануємо зробити у квартирі ремонт, - розповів Валентин Збаражський.

Разом із юнаком радіє і родина опікунів. Сподіваються, що вже невдовзі вдасться забезпечити квартирою й молодшого брата Валентина – Дмитра.

- Ось, дочекалися, що виділили Валентину житло. Ми всі були неймовірно цьому раді. Хочемо подякувати міській владі, міському голові, а також службі у справах дітей за реалізацією цієї програми й можливість хоч якось допомогти дітям, - зазначила Тетяна Збаражська.

Таким чином для придбання житла кожен з дітей-сиріт отримує кошти у сумі 533,634 тис. грн, близько 705 тис. грн передбачені для дітей з інвалідністю.

Загалом реалізація даної програми триває третій рік поспіль. У міській раді створена і діє комісія, яка затверджує список осіб, що перебувають на квартирному обліку та претендують на отримання власного житла за рахунок державних коштів.

Якщо ще два роки тому діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, отримували тільки ключі від квартир, придбаних департаментом житлово-комунального господарства, то з 2019 року вони мають змогу самостійно оглядати й обирати житло. Як розповіла начальниця служби у справах дітей Запорізької міської ради Наталя Сиворакша, більшість оселяються поруч із опікунами та прийомними батьками, аби не втрачати з ними зв’язок.

- Місцева комісія, у складі якої представники служби у справах дітей, департаменту житлово-комунального господарства, перевіряє список осіб віком від 16 до 23 років, які стали на облік. Потім, коли вони реалізують це право, ми вже маємо дані через управління соціального захисту, де саме вони придбали житло. Обирати помешкання вони можуть впродовж всього бюджетного року. Ми за цим слідкуємо, адже їм потрібна допомога. В нас є центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, який здійснює контроль за ними до досягнення 23 років, - додала Наталя Сиворакша.

На сьогодні вже 40 дітей зазначених пільгових категорій скористалися наданою можливістю й придбали для себе житло.

У черзі по місту Запоріжжю нині перебувають ще 228 осіб. Виникла додаткова складність через те, що до постанови Кабміну були внесені зміни і тепер список дітей-сиріт, яким за кошти держбюджету придбають житло, охоплює всю територію Запорізької області. Загалом на це передбачені 53 млн грн. Місто Запоріжжя, у свою чергу, надіслало перелік претендентів і чекає розгляду даного питання регіональною комісією.