У Запоріжжі обговорили роботу медичних закладів в умовах коронавірусу та зростання кількості хворих

10.08.2020 13:00

Запоріжжя продовжує залишатися у «зеленій» карантинній зоні. Тобто, у порівнянні з низкою регіонів України, ситуація з захворюваністю коронавірусною інфекцією на достатньо низькому рівні. Однак кількість хворих продовжує зростати, тому місто, медичні заклади і далі повинні працювати над недопущенням зростання захворюваності, забезпеченням належного лікування хворих. Ці та інші питання обговорювалися сьогодні на нараді, яку провів міський голова Володимир Буряк.

Серед учасників наради, яку провів сьогодні міський голова Володимир Буряк, представники обласного лабораторного центру, профільного департаменту міської ради, медичних закладів міста, які перепрофільовані для надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу, центрів ПМСД. Учасники наради відзвітували про ситуацію з захворюваністю у Запоріжжі, роботу медичних закладів в умовах коронавірусу, забезпеченість медичним обладнанням, засобами індивідуального захисту та дезінфекції, антисептиками.

- На сьогодні місто залишається у «зеленій» зоні. На жаль, ситуація може погіршитися. З одного боку необхідно зробити все можливе для того, щоб не допустити різкого зростання захворюваності, з іншого – бути готовими до можливого зростання кількості хворих. Тому необхідно зрозуміти, що вже зроблено, а що ще потрібно зробити. Як працюють медичні заклади зараз та планують працювати далі у різних умовах, - сказав Володимир Буряк.

Нагадаємо, шість медичних закладів Запоріжжя перепрофільовані і визначені закладами 1 лінії надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу. Серед них «Пологовий будинок №4», який визначено для надання медичної допомоги вагітним та породіллям з ознаками коронавірусної хвороби. «Міська лікарня №2» - для надання ургентної хірургічної допомоги пацієнтам з ознаками вказаної хвороби. «Міська лікарня №7» - надання ургентної терапевтичної допомоги вищезазначеним пацієнтам. «Міська лікарня №6» – лікування хворих на пневмонії середнього та важкого перебігу. «Міська лікарня №9», «Міська дитяча лікарня №5»– для надання, у разі необхідності, медичної допомоги дорослому та дитячому населенню з захворюванням на коронавірус. Також у центрах ПМСД працюють мобільні бригади, які беруть аналізи у разі підозри на хворобу, у контактних осіб.

Медики зазначили, що лікарні, центри ПМСД забезпечені належним запасом засобів індивідуального захисту, дезінфекції. Вже отримана більшість додаткового медичного обладнання, придбаного за кошти бюджету міста. Серед них апарати ШВЛ, УЗД-діагностики, кисневі концентратори, мобільний рентгенапарат та інше. Підкреслили, що місто своєчасно виділило кошти, близько 100 мільйонів гривень, на боротьбу з коронавірусом. Зокрема це дозволило забезпечити належний захист медиків, знизити рівень захворюваності серед них.

Зараз лікарі, медичні сестри, молодший медичний персонал продовжують працювати у посиленому режимі. У місті проводиться достатня кількість тестів, у лікарнях підготовлено належну кількість ліжок, але краще спільними зусиллями зробити все необхідне для того, щоб не допустити різкого зростання кількості хворих.

- Хвороба нікуди не зникла, тому перед медичними закладами стоїть багато завдань. Це не лише лікування пацієнтів, а й інформування запоріжців про загрозу хвороби, профілактичні заходи, які потрібно вживати. Завдання ж керівників медичних закладів захистити самих медиків. Якщо вдасться вберегти медиків, то вони у свою чергу зможуть зберегти життя та здоров’я багатьох запоріжців, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що свій внесок у нормалізацію ситуації повинні зробити і самі запоріжці. Зокрема дотримуючись існуючих карантинних правил.