У Заводському районі триває реконструкція центрального скверу

13.08.2020 15:47

У Заводському районі набирає обертів масштабна реконструкція скверу 30-річчя визволення України від фашистських загарбників, який знаходиться поруч із будівлею районної адміністрації. Добігає кінця перша з чотирьох запланованих черг, яка зокрема передбачає облаштування газонів і встановлення автоматичної системи їх поливу.

Як розповів заступник голови Заводської районної адміністрації Олег Слабишев, сквер 30-річчя визволення України – найбільший в межах території. Він користується чималою популярністю серед місцевих мешканців, є улюбленим місцем дозвілля як дорослих, так і дітей.

Потреба в реконструкції була нагальною. Впродовж тривалого часу кардинальних ремонтів він не зазнавав, здійснювалися тільки «косметичні». Тож, нині в самому розпалі масштабні оновлення, які охоплюють всю його територію – від вул. Вроцлавської до вул. Республіканської. Загальна площа складає 40 тис. кв. м.

- Сквер був збудований ще в 70-ті роки минулого століття, тож морально та фізично застарів. Наявне тут обладнання для дитячих розваг та фонтан вийшли з ладу, старе вимощення вичерпало свій ресурс. Тому, за сприяння міської влади, було вирішено виконати реконструкцію цього скверу, - додав Олег Слабишев.

Добігає кінця перша черга реконструкції. Вже виконане вимощення плиткою тротуарів, нині саме триває облаштування газонів, яке проводять працівники КРБП «Зеленбуд».

Так, поверхню ділянки газону обприскують водною сумішшю, яка складається з насіння газонних трав, мінеральних добрив та мульчі. Остання має зелений колір. Це для легшого оцінювання рівномірності покриття. Працюють комунальники двома машинами – в одній готуються інгредієнти, інша підвозить воду для подальшого замісу. Отриманою речовиною обробляють земельну ділянку. Спочатку вона виглядає як рідка глина, але згодом застигає й утворює тонкий захисний шар, що перешкоджає змиву ґрунту дощем, видуванню вітром чи поїданню птахами.

Для догляду за новим газоном встановили й автоматичну систему поливу. Зрошувачі зручні для охоплення великих територій - обертаються на «ніжці». Планується, що вмикатимуть їх двічі на день – зранку та ввечері. Час подачі води – 6 хв. Нині підрядники проводять пуско-налагоджувальні роботи.

- Нова система поливу дуже економно витрачає воду, встановлені спеціальні форсунки покривають газон секторами та дозволяють вмикати полив у періоди, коли в сквері немає людей, тобто рано вранці та пізно ввечері, - розповів заступник голови Заводської районної адміністрації Олег Слабишев.

Найближчим часом у сквері мають з’явитися лавки для сидіння, кілька ігрових майданчиків, у тому числі й для дітей з інвалідністю. Також зона відпочинку для пенсіонерів, де вони зможуть корисно проводити час, зокрема грати в шахи й шашки.

Нагадаємо, перша черга реконструкції скверу 30-річчя визволення України стартувала минулоріч у квітні і буде завершена через кілька тижнів. Загалом повністю оновлений сквер запоріжці побачать вже у 2021 році.  До того часу тут також планується виконати будівництво велодоріжок, а  ще - майданчика для катання на скейтах і роликах.