У Запоріжжі за рік відновлять зруйновану вогнем школу

13.08.2020 16:29

Кілька днів тому стартували роботи з капітального ремонту школи №53. Під час сьогоднішньої виїзної наради підрядники запевнили міського голову Володимира Буряка, що для відновлення навчального закладу після пожежі потрібен рік. Ремонт планують завершити восени наступного року.

У 2015 році школа №53, яка розташована у Шевченківському районі, постраждала від пожежі. Школу було закрито. Найбільших пошкоджень зазнав третій поверх. Зокрема було зруйновано дерев’яні перегородки 3 поверху, металеві ферми покрівлі і так далі. Фактично школа потребувала повного відновлення, адже частина її споруд була збудована відповідно у 1937-1940, 1951 роках.

Міська влада весь цей час опрацьовувала варіанти відбудови навчального закладу. Адже для цього були потрібні значні кошти. У результаті місту вдалося добитися державного фінансування проєкту завдяки участі у державній програмі «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» Європейського інвестиційного банку.

- Підготували проєкт, пройшли експертизу. Не сиділи на місці, шукаючи варіанти фінансування ремонту. Вдалося включити школу до надзвичайної державної програми. Зрозуміло, що це буде співфінансування міського та державного бюджетів. Держава вже виділила частину коштів, побачимо, що буде з державним фінансуванням далі. Однак поставлене завдання завершити ремонт восени наступного року, - сказав Володимир Буряк.

Вартість проєкту складає понад 40 мільйонів гривень. Держава вже виділила частину грошей. Запоріжці сподіваються, що державне фінансування програми буде продовжене. У той же час місто готове брати постійну участь у співфінансуванні робіт.

У школі замінять вікна, двері, мережі опалення, каналізації, холодного та гарячого водопостачання. Буде виконано ремонт підлоги, перекриттів, утеплення фундаменту, фасаду, електромонтажні роботи. Змонтують вентиляцію, виконають благоустрій території і т.д. Придбають для школи нове обладнання, меблі. Підрядники зазначають, що готові завершити роботи за рік, вже восени 2021 року. Хоча за проєктом для цього передбачено 2 роки. Однак все буде залежати від стабільного фінансування.

Зазначимо, школа №53 І-ІІ рівня. Зараз її учні навчаються у школі №52. Це 279 дітей. Поряд розташований дитячий садок. Також неподалік працює ліцей «Перспектива». Планується, що відновлена школа фактично стане частиною єдиного навчального комплексу.

- Тобто діти цього мікрорайону зможуть ходити до дитячого садка, потім навчатися у відновленій школі. Після цього зможуть продовжити вчитися у ліцеї «Перспектива», - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова також повідомив, що у планах на 2021 рік будівництво модульної котельні, яка буде забезпечувати теплом школу №53 та розташований поряд дитячий садок.