У Запоріжжі обговорили проблему зміни клімату

14.08.2020 15:51

Сьогодні відбулося засідання круглого столу на тему «Кліматичні цілі Запорізького регіону. Актуальні завдання і можливості». У заході взяли участь представники міської влади, профільних департаментів, служб та управлінь, рятувальники, екологи. Обговорювали, як пристосувати життя Запоріжжя до нових умов.

Через зміни кліматичних умов місцева влада розробляє нові алгоритми роботи міського господарства. Ця тема стала провідною в ході сьогоднішнього засідання. Так, за словами представників міської влади, існують важливі екологічні завдання, які потрібно виконувати. Наприклад, боротьба з амброзією.

Протягом декількох років працює міська програма зі знищення карантинних рослин. Вже є перші успіхи, однак потрібен комплексний підхід.

- Досі не прийнято програму боротьби з амброзією ані на рівні області, ані на рівні держави. Хоча ми й досягаємо якихось позитивних результатів до осені, але до наступного року знову стикаємося з тією ж проблемою. Найменший вітер - і насіння з прилеглих сіл та селищ знову опиняються на нашій території. Сподіваюся, що хоча б цього року депутати обласної ради, Верховної Ради зрозуміють це і на наступний рік приймуть загальнонаціональну програму боротьби з амброзією, - сказав радник міського голови Валерій Еделєв.

Серед інших міських планів - ревіталізація річок. Вже складено програму, намічено обсяг робіт. Однак приступити до очищення та відновлення водойм не можуть поки державні структури не проведуть інвентаризацію малих річок - тільки у них є такі повноваження.

Те ж саме з проєктом з моніторингу повітряного простору. Його реалізація неможлива без прийняття відповідних рішень центральною владою.

У цілому, в ході міського засідання учасники домовилися взаємодіяти один з одним для консолідації сил.