Міські заклади освіти готові до нового навчального року

14.08.2020 16:07

1 вересня не за горами, тож у запорізьких школах і дитсадках тривають перевірки готовності до нового 2020-2021 навчального року. Серед інспекторів – представники міського департаменту освіти і науки, а також заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Увагу зосередили на загальному стані навчальних закладів і можливості початку освітнього процесу в них.

Так, у дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 155 «Калинка» (вул. Матросова, 17) навчальний рік починають з оновленою музичною залою та харчоблоком. Як розповіла в.о. директорки Олександра Бобкова, останній вкрай потребував ремонту, адже перебував у незадовільному стані та не відповідав санітарним вимогам.

- Ремонт харчоблоку звершився цьогоріч у період карантину. Музична зала теж знаходилася в аварійному стані, її нам вдалося привести до ладу взимку 2019 року, після новорічних свят. Загалом на ці оновлення ми чекали дуже довго, - додала Олександра Бобкова.

Відремонтували харчоблок і у ДНЗ (ясла-садок) № 118 «Чайка» (бул. Гвардіський, 147). Капітальних оновлень він не бачив з 1963 року, відколи заклад почав працювати. У «гарячому цеху» облицювали стіни та підлогу плиткою, відремонтували систему вентиляції, а ще - встановили духову шафу. Крім того, в садочку провели косметичні ремонти майже в усіх групах, полагодили освітлення, а ще - замінили рукомийники та ногомийки у вбиральнях.

У зв’язку з впровадженим карантином у закладах дошкільної освіти продовжує діяти низка санітарних правил. Так. батьки супроводжують дітей до стоп-лінії жовтого кольору, де їх зустрічає вихователь. При вході медсестра проводить температурний скринінг. Також впродовж дня температуру заміряють кожні чотири години та кожні дві – проводять обробку й дезінфекцію в групах.

Протиепідемічні заходи впроваджуються й в Запорізькому академічному ліцеї № 23 (вул. Парамонова, 6-а). Як розповів директор закладу Володимир Майоров, пандемія коронавірусу хоч і внесла свої корективи, втім не вплинула на готовність до старту нового навчального року. Вже проведені косметичні та капітальні ремонти в кабінетах і приміщеннях, встановлені додаткові елементи огорожі довкола ліцею.  За сприяння міської влади цьогоріч у серпні тут вдалося облаштувати додатковий кабінет для першокласників відповідно до вимог концепції «Нова українська школа».

- Все, що необхідно, вже виконано – замінені вікна, відремонтовані стеля, підлога й стіни. Також тут будуть встановлені меблі, ноутбук і адаптер для під’єднання до мережі Інтернет. До того ж, послугу з доступу до Інтернету цьогоріч нам оплачує місто, - розповів Володимир Майоров.

Також повним ходом йде облаштування велопарковки біля входу до головного корпусу. Ініціативу вдалося втілити у життя завдяки участі й виграному гранту у конкурсі «Велопрацедавець-2019». Стоянка для велосипедів розрахована на 20 паркувальних місць. Оснащена також системою закритого зберігання, кодовими електронними замками та навіть системою відеоспостереження для гарантії збереження двоколісного транспорту.

Готовність закладів освіти особисто перевірив заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Зазначив: забезпечення належних умов навчання та виховання дітей – пріоритет міської влади.

- За дорученням міського голови Володимира Буряка, незважаючи на коронакризу, ми все одно продовжуємо реалізовувати програму оновлень наших шкіл. Станом на сьогодні вже виконано близько 220 поточних та капітальних ремонтів. Усі зусилля спрямовані на те, аби наш освітній простір був готовий до 1 вересня. Попри фінансування галузі в розмірі понад 25 млн грн - цього недостатньо. Ми вважаємо, що обсяги освітньої субвенції мають бути більшими. Ми дофінансовуємо сотні мільйонів гривень на заробітну плату для наших вчителів, бо її треба збільшувати. Більшість міських закладів освіти були збудовані 50-60-80 років тому та потребують оновлень, а ще мають проблеми з протіканням покрівель. Це неприпустимо, тож ми планомірно виділяємо кошти на ремонт, - підкреслив Анатолій Пустоваров.