Ведучий телепрограми «Феєрія мандрів» збирається побігати по Запоріжжю

17.08.2020 17:49

Запорізький літературно-мистецький фестиваль ТОLОКА відвідав громадський діяч, мандрівник, телеведучий, власник однієї з популярних туристичних компаній Ігор Захаренко. Він привіз до Запоріжжя свої книжки про мандри, а також презентував факсимільне видання найдавнішої рукописної книги з бібліотеки Ярослава Мудрого «Реймське Євангеліє». Творча зустріч відбулась у Туристичному інформаційному центрі.

За словами гостя міста, його мета – повертати в Україну культурну спадщину. Довести, що Україна мала власні контакти із середньовічною Європою. 

- «Реймське Євангеліє» Анна Ярославна взяла з собою, коли їхала одружуватися з Генріхом І. Під час коронації вона присягалася на ньому, а після неї це робили всі французькі королі. Дослідники довели, що це Євангеліє - найстаріша українська книга, яка була написана в 20-ті роки XI століття в скрипторіях Софійського собору.  Оригінал знаходиться поблизу Парижа, в місті Реймс, у муніципальній бібліотеці Карнегі, - розповів Ігор Захаренко.

Також він відзначив, що Запоріжжя його рідне місто.

- Тут я навчався, тому завжди шукаю привід, щоб навідатися. Звісно, що пропустити таку неймовірну подію, як книжкова толока, де зібралося багато цікавих відомих талановитих людей, я не міг.

Телеведучий розповів, що зняв одну із серій своєї передачі «Феєрія мандрів» про Запоріжжя. Також у нього виник задум про новий формат телепрограми.

 - В програмі «Я біжу» збираюся бігати найкрасивішими місцями України, Європи та світу. В планах є пробіжка і Запоріжжям. Думаю, що для такого міста однієї пробіжки навіть не вистачить. Тут можна окремо бігати по Хортиці, по старих районах міста. Але в першу чергу я б пробігся центральним  проспектом Соборним, з одного кінця в інший. Щоб показати, що в Запоріжжі є що подивитися. Що місто швидко розвивається, в першу чергу у туристичному плані, - зазначив Ігор Захаренко.

Гість Запоріжжя відповів на численні запитання журналістів. У тому числі він розповів про свої враження від швидких і позитивних змін у місті.

- Приблизно раз на рік я буваю в Запоріжжі, навіть, якщо проїжджаю транзитом, обов’язково зупиняюся випити кави. Із задоволенням можу відзначити, скільки в місті за останній час з’явилося гарних ресторанів та кафе. Бачу, що дороги у вас ремонтуються. Помітив також, що місто стає чистішим. Взагалі, мені здається, що Запоріжжя стає красивішим та привабливішим, - розповів гість.