У Запоріжжі розроблено дев'ять нових маршрутів, які будуть обслуговувати автобуси великої місткості

25.09.2017 17:50

Сьогодні у малому залі міськвиконкому були представлені результати комплексного обстеження пасажиропотоків у Запоріжжі, презентовані заходи щодо розвитку громадського транспорту на найближчі роки.

В обласному центрі склалася непроста ситуація у сфері пасажироперевезень. У місті велика кількість маршруток - автобусів класу В, розрахованих на перевезення 22 пасажирів, без права перевезення стоячих пасажирів. Такі маршрутки вже не відповідають сучасним вимогам як по комфорту, так і безпеці. До того ж самі маршрути давно необхідно переглядати і змінювати з урахуванням розвитку міста та потреб його жителів для їх комфортного переміщення. Останній раз повне обстеження пасажиропотоків Запоріжжя проводилося у 1989 році. Протягом наступних років маршрути переглядалися тільки окремо.

Сьогодні назріла гостра необхідність привести транспортну мережу до ладу. Обстеження пасажиропотоків проведено фахівцями транспортного факультету ЗНТУ. Як повідомив декан даного факультету Олексій Кузькін, на даний момент автобуси класу B становлять 56% рухомого складу для перевезення городян, класу А - 22%, класу 1 (автобуси великої місткості для перевезення 60/100 людина) -13%, інший транспорт - це тролейбуси і трамваї. У добу громадським транспортом здійснюється перевезення порядку 635 тисяч пасажирів. Дослідження показали, що на сьогодні існують такі проблеми:

- перезаповнення транспорту пасажирами понад передбачених норм у години «пік»;

- перезавантаженість міських вулиць та зупинок громадського транспорту маршрутками;

- обмеження доступності послуг громадського транспорту для пасажирів із багажем, дітьми, людей з обмеженими фізичними можливостями;

- непрозорий облік кількості перевезених пасажирів;

- низька безпека перевезення пасажирів, так як більшість маршрутних автобусів були перероблені з вантажних транспортних засобів та інші.

Перший заступник міського голови Сергій Мішок підкреслив, що дані дослідження дозволяють прогнозувати модель розподілу пасажирського транспорту. Важливим завданням є поступове вдосконалення парку рухомого складу на існуючих автобусних маршрутах з заміною автобусів класу А, Б (з малої пасажиромісткістю) на автобуси класу 1 (до 100 пасажирів). Це перш за все комфорт і безпеку городян. За підсумками обстежень планується впровадження 9 нових автобусних маршрутів, які дозволять поєднати між собою райони міста, що передбачає поїздки без пересадок. Забезпечувати їх будуть автобуси великої місткості. Це дозволить розвантажити основні магістралі від маршруток. Робота також буде проводитися поетапно. Інтервал руху громадського транспорту на цих маршрутах складе до 10 хвилин.

- Місту нас сьогоднішній день необхідно рухатися у бік автобусів 1-2 класу великої та середньої місткості. Левову частку в рішенні даного питання візьме на себе місто. Програма з придбання 35 автобусів великої місткості, які будуть придбані в лізинг, виноситься на найближчу сесію. Якщо депутати її підтримають, то автобуси сподіваюся надійдуть уже в цьому році. Також Запоріжжя бере участь у програмі Європейського інвестиційного банку з кредитування для придбання 55 автобусів і 10 електробусів. Фінансування очікується вже у 2018 році, - зазначив Сергій Мішок.

Крім того у місті реалізується програма «Запорізький трамвай», завдяки якій буде оновлюватися трамвайний парк. Також капітально ремонтуються виведені з експлуатації трамваї і тролейбуси. Заходи, що вживаються міською владою дозволять поетапно вирішувати ситуацію, що склалася з пасажироперевезеннями. Також важливою є участь і самих перевізників, які вже сьогодні повинні починати поетапно переходити на автобуси великої та середньої місткості, що передбачено в укладених договорах.