У Запоріжжі добігає кінця підготовка навчальних закладів до нового навчального року

21.08.2020 19:15

Напередодні нового 2020-2021 навчального року відбулася міська серпнева нарада керівників закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти. З урахуванням всіх епідеміологічних вимог зустріч пройшла в онлайн-режимі. У малій залі міськвиконкому зібралися заступник міського голови Анатолій Пустоваров, представники департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, керівники його структурних підрозділів, а також завідувач міського відділу «Запорізького обласного лабораторного Центру МОЗ України» Володимир Хомутов.

Як повідомив директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслава Романчук, з 12 березня й до завершення навчального року у закладах загальної середньої освіти навчальний процес був організований з використанням технологій дистанційного навчання. Роботу дошкільних закладів було дозволено поновити з 25 травня із дотриманням належних протиепідемічних вимог. Також виконані всі необхідні організаційно-управлінські заходи для проведення основної та додаткової сесій ЗНО.

Нині ж одне з нагальних питань – організація освітнього процесу 2020-2021 навчального року в умовах карантину.

- Організація освітнього процесу в період впровадження адаптивного карантину на території міста залежатиме від встановлення його приналежності до певної карантинної зони. Заклади дошкільної освіти працюють у режимі вже апробованому у травні та протягом літа з дотриманням усіх обмежень, визначених рекомендаціями Міністерств охорони здоров’я України. Керівники закладів загальної середньої та позашкільної освіти вже плідно працюють, завершують підготовку до нового навчального року у відповідності з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, а також департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, - додав Станіслав Романчук.

Станом на сьогодні, 21 серпня, у Запоріжжі на коронавірус захворіла 761 особа. Вже успішно пройшли курс лікування й одужали 536 пацієнтів. Як зазначив завідувач міського відділу «Запорізького обласного лабораторного Центру МОЗ України» Володимир Хомутов, усім учасникам освітнього процесу – працівникам навчальних закладів, а також учням - проводитиметься обов’язковий температурний скринінг. Важливою умовою є регулярна дезінфекція всієї будівлі та окремих приміщень, дотримання соціальної дистанції, наявність масок індивідуального захисту, а також користування антисептиками. Класних керівників та педагогів закликав уважно стежити за станом і самопочуттям учнів. Осіб з ознаками ковіду одразу ізолювати в окрему кімнату й далі з залученням медиків приймати рішення про подальший їх огляд і лікування.

У свою чергу заступник міського голови Анатолій Пустоваров розповів, що, крім запровадження  протиепідемічних заходів, у школах і дитсадках тривали ремонтні роботи.

- Впродовж весни-літа ми виконали більш ніж 280 ремонтів різного рівня. Відшукуємо у міському бюджеті кошти, адже заклади й будівлі не нові, і вони дійсно потребують постійних оновлень. Також виконали заходи протипожежної безпеки, на це спрямували цьогоріч майже 10 млн грн. Підготували й заходи протидії поширенню коронавірусу. На найближчій сесії, яка відбудеться у середу 26 серпня, на першочергові потреби для початку навчального року плануємо виділити близько 3 млн грн, - зазначив Анатоілй Пустоваров.

Напередодні нового навчального троку за особистий внесок у якісну підготовку закладів освіти Подяками міського голови відзначений 131 керівник закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти. Такі ж відзнаки отримали й 6 колективів закладів загальної середньої освіти за підготовку учнів-випускників, які отримали 200 балів за виконання сертифікаційних робіт ЗНО-2020.