Запорізькі школи мистецтв готові до нового навчального року

27.08.2020 17:17

У вересні запорізькі мистецькі школи запрацюють у звичному режимі, але із дотриманням санітарних та протиепідемічних заходів, розроблених міністерством охорони здоров’я. Заклади в необхідній кількості забезпечені антисептиками та засобами індивідуального захисту, а також безконтактними термометрами. Крім карантинних вимог, більшість зазнали й масштабних оновлень. Так, готовність запорізької музичної школи № 7 (вул. Віктора Духовченка, 40а), що у селищі Зелений Яр, сьогодні, 27 серпня, перевірив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Школа є єдиним культурним осередком селища Зелений Яр у Шевченківському районі. Учні активно долучаються до створення концертних програм, участі у конкурсах та різного роду виставках. Навіть зараз, напередодні початку навчального року, юні художники приєдналися до експрес-пленеру просто неба на тему «Натюрморт». Для успішного навчання й творчого розвитку тут є всі умови - пришкільне подвір’я просторе й нагадує справжній сад.

Все це стало можливим завдяки оновленням дитячої музичної школи №7, які почалися навесні 2019 року в рамках реалізації міського проєкту «Дорога до школи». Відтоді був виконаний капітальний ремонт елементів благоустрою на території закладу – укладена тротуарна плитка, встановлена огорожа й ліхтарі з антивандальними решітками, лавки для сидіння, а також велопарковка.

Загалом тут навчаються більше 300 дітей на музичному та художньому відділеннях. Враховуючи карантинні обмеження, навчання відбуватиметься із дотриманням низки протиепідемічних і санітарних заходів. Це й обов’язкова дезінфекція приміщень, наявність санітайзерів та засобів індивідуального захисту, а також впровадження гнучкого графіку.

Як розповів заступник міського голови Анатолій Пустоваров, завдяки дотриманню комплексних обмежувальних заходів, місто Запоріжжя перебуває в безпечній «зеленій» карантинній зоні. Це, зокрема, дає змогу з вересня повноцінно почати освітній процес. Нагадаємо, вся мапа України умовно поділена на чотири кольорові зони в залежності від епідситуації. Чим холодніший відтінок – тим нижчий поріг захворюваності на коронавірус.

- Школи повністю забезпечені всім необхідним для початку занять – закуплені термометри, антисептики, також реалізується масштабна програма міського голови Володимира Буряка з підготовки матеріально-технічної бази. Закуплені нові інструменти, меблі, крім того продовжується реалізація нашої програми «Дорога до школи». В Запоріжжі 13 шкіл естетичного виховання, близько 7,5 млн грн були спрямовані на їх підготовку до 1 вересня. Виконані ремонти інженерних мереж, освітлення, багато уваги ми приділили облаштуванню вбиралень. Цьогоріч ми додаємо до мережі ще 3 художні відділення – в Космічному мікрорайоні, Заводському та Дніпровському районах. Раніше в нас займалися 6,5 тисяч дітей, а ще 200-м ми надамо таку можливість, адже деякі напрямки користуються попитом й конкурс складає 3-4 особи на місце, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Також був виконаний поточний ремонт приміщень у музичній школі № 8 та школі мистецтв № 2, облаштовані вбиральні в школі мистецтв № 1. Нині також добігає кінця капітальний ремонт приміщення музичної школи № 5, хореографічних класів та актового залу школи мистецтв № 4.

Оновлюється й матеріально-технічна база. Так, за останні 3 роки були придбані інтерактивні дошки та 3D принтер, меблі, комп’ютерна та оргтехніка, більше 4 млн грн спрямовані на закупівлю музичних інструментів.

Крім того, в Запоріжжі реалізується проєкт «Сучасне мистецтво для покоління Z». Нагадаємо, на фасадах одразу 3-х шкіл створені сучасні мурали «Батько з донькою» (школа мистецтв №2), «Геометрія» (школа мистецтв №3) та «Муза» (музична школа №1), які набули чималої популярності та перетворилися на візитівку обласного центру. Цьогоріч у серпні, стінопис під назвою «Космічна музика, яка зрозуміла всім» також прикрасив музичну школу № 8.