В Запоріжжі обговорили долю дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах

31.08.2020 13:05

У зв’язку із змінами в законодавчому полі, в міськвиконкомі відбулась нарада з питання зарахування у місті Запоріжжі дітей на цілодобове перебування до закладів, які здійснюють інституційний догляд і виховання дітей. Нараду провів заступник міського голови Анатолій Пустоваров за участю заступників голів районних адміністрацій, департаменту освіти і науки міської ради, департаменту охорони здоров’я міської ради, служби у справах дітей міської ради, управління соціального захисту населення міської ради, міського центру соціальних служби дітей та молоді.

Заступник міського голови Анатолій Пустоваров звернувся до всіх присутніх суб’єктів, які братимуть участь у влаштуванні дитини до закладів.

- Наше завдання – не допустити переадресації батьків та, тільки у тому випадку, якщо вичерпані всі можливості забезпечення догляду та виховання дитини у сім’ї, надати дозвіл на цілодобове перебування дитини в закладі.  Ми не повинні допустити соціальне сирітство  серед дітей, які мають батьків, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Начальник служби у справах дітей Запорізької міської ради Наталія Сиворакша розповіла про механізм взаємодії департаменту освіти і науки, департаменту охорони здоров’я, департаменту соціального захисту населення та служби (управління) у справах дітей, а також оголосила порядок зарахування дітей до закладів цілодобового перебування. Так, для влаштування дитини одному з батьків необхідно звернутись до районної адміністрації за місцем проживання за наявності наступних документів:

- акт оцінювання потреб дитини, складений міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

- інші документи, що підтверджують стан сім’ї та причину влаштування дитини до закладу;

- висновок комплексної психолого-педагогічної оцінки розвиту дитини з особливими освітніми потребами, що складається фахівцями інклюзивно-ресурсного центру;

- індивідуальний план реабілітації для дитини з інвалідністю.

В ході наради керівник відділу позашкільної, вищої освіти та інтернатних закладів департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Ігор Шпірний розповів про функціонування на території міста Запоріжжя та області освітніх, спеціальних та санаторних закладів, які здійснюють інституційний догляд та виховання дітей. На сьогодні в місті та області функціонує таких 14 таких закладів. Також було наголошено, що зарахування дітей до цих закладів на цілодобове перебування буде відбуватись на підставі дозволу органу опіки та піклування.