У Запоріжжі запрацював унікальний ангіограф

03.09.2020 13:55

За кошти бюджету міста Запоріжжя придбало сучасний ангіограф. На думку спеціалістів, таке обладнання може врятувати сотні життів. На минулому тижні ангіограф, який встановлено у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, розпочав працювати. Вже зроблено перші дослідження. Сьогодні під час виїзної наради міський голова Володимир Буряк ознайомився з роботою цього унікального для міста обладнання.

Важливість розвитку галузі охорони здоров’я сьогодні розуміє кожен. Адже від якісного медичного обслуговування залежить не лише здоров’я, але й життя людей. Однак зараз медицина не може розвиватися без підтримки з боку міста. Адже в умовах другого етапу медичної реформи лікарням не завжди вистачає коштів навіть на заробітні плати працівникам. Що тоді можна говорити про розвиток медичних закладів.

У той же час у Запоріжжі лікарні не залишилися наодинці зі своїми проблемами, отримуючи підтримку від міста. На це спрямовують кошти міського бюджету, тобто гроші громади, яка своєю працею наповнює бюджет міста. Зокрема було придбано і сучасний ангіограф, який коштував 22,5 мільйони гривень. Такого обладнання у медичних закладах міста до того не було. Спеціалісти зазначають, що аналогів такої апаратури в Україні практично немає.

- Важливо, що кошти вкладені в ангіограф та ремонт відділення вже дають результат. Приємно, що таке обладнання, таке відділення є у Запоріжжі. Тепер не потрібно відправляти людей до інших міст, обласних медичних закладів. Є на чому робити такі дослідження. Є кому їх проводити, адже спеціалісти пройшли навчання, набули практичних навичок, - сказав Володимир Буряк.

Ангіографічна апаратура надасть можливість точної діагностики при наданні медичної допомоги не тільки в кардіології, а й в нейрохірургії, хірургії, урології, торакальній хірургії. Незамінною ця апаратура є для хворих з інфарктами та інсультами. Під контролем та за допомогою ангіографу також можна буде проводити операції.

- Завдання цієї апаратури та медиків які на ній працюють допомагати запоріжцям у лікуванні за кількома напрямками. Зрозуміло, що це інфаркти, інсульти, тромбози та інше. Не потрібно забувати, що серцево-судинні захворювання є серйозною проблемою для багатьох запоріжців, - заявив Володимир Буряк.

Перші дослідження вже було проведено. Зокрема сьогодні з допомогою ангіографу з черговим пацієнтом працював завідувач відділення нейрохірургії Дмитро Івахненко.

- Сьогодні проводили ангіографію головного мозку для виявлення причин інсульту у пацієнта. Хочу зазначити, що подібна унікальна апаратура потрібна медикам та запоріжцям. Це апаратура, яка відповідає світовим стандартам та допоможе врятувати багато життів, - наголосив Дмитро Івахненко.

Зазначимо, лише з початку цього року лікарні Запоріжжя вже отримали 29 апаратів ШВЛ, 10 аналізаторів газу крові, 4 апарати УЗД, 39 кисневих концентраторів, 4 дефібрілятори, 15 пульсоксиметрів, 36 моніторів пацієнта. Нещодавно запрацював сучасний цифровий рентген у поліклінічному відділенні №2 5-ї міської дитячої лікарні. За попередні кілька років було придбано 63 сучасних апарати ШВЛ, 17 рентгенів, 2 комп’ютерних томографи, цифровий мамограф. Недавно Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги отримала сучасну відеоендоскопічну систему, придбану за кошти міста. Її будуть використовувати при малоінвазивних операційних та діагностичних втручаннях. Скоро подібне обладнання надійде і до 9-ї міської лікарні.