У 5-ій міській дитячій лікарні оновлене відділення готове приймати маленьких пацієнтів

04.09.2020 15:26

Впродовж останніх кількох років 5-та міська дитяча лікарня зазнала значних змін, втім розвиток медичного закладу не припиняється. Тут поступово оновлюється застаріла матеріально-технічна база, закуповується сучасне обладнання, а також відбуваються ремонти. Серед останніх змін - осучаснення інфекційно-боксованого відділення дітей старшого віку. Сьогодні, 4 вересня, з його роботою ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Інфекційно-боксоване відділення дітей старшого віку (від 3 до 18 років) забезпечує надання медичної допомоги пацієнтам із захворюваннями бронхо-легеневої системи та верхніх дихальних шляхів, у тому числі й інфекційного генезу (ГРВІ, пневмонія, грип). Щороку тут отримують кваліфіковану медичну допомогу понад 1 450 маленьких пацієнтів, особливе навантаження спостерігається у сезон грипу та гострих респіраторних інфекцій.

- Стан, як ми його називаємо, соматичного відділення був, м’яко кажучи, незадовільним. Це відділення має високий рівень навантаження. Пацієнти з різного роду інфекційними захворюваннями, які передаються повітряно-крапельним шляхом, зокрема, пневмоніями й бронхітами, потребують максимальної ізоляції, тобто вони цілодобово знаходяться під наглядом медиків, у палаті, - розповів директор КНП «Міська дитяча лікарня №5» Андрій Запорожченко.

Ремонт тут не проводився з початку забудови лікарні, а саме з 1990 року. Тепер відділення просто не впізнати, за останні місяці тут відбулося багато змін. Проведений відповідний ремонт, який дозволить пацієнтам перебувати у комфортних умовах.

Так, за кошти бюджету міста проведено поточний ремонт приміщень правого крила інфекційно-боксованого відділення дітей старшого віку на суму близько 2,7 млн грн, зокрема, виконано: ремонт у палатах перебування пацієнтів, маніпуляційних, приміщеннях загального користування, вбиральнях (оновлено сантехніку, стіни облицьовано кахлем). Також замінені двері, комунікації (каналізаційні системи, електропроводка), підлога – замість старого паркетного покриття встелений лінолеум за всіма сучасними стандартами.

- Ми розуміємо, що навіть стіни сприяють одужанню, тому було нарешті закінчено ремонт в інфекційно-боксованому відділенні дітей старшого віку, бо саме сюди діти надходять майже 100% в ургентному порядку і умови їх перебування мають бути комфортними поряд з висококваліфікованим лікуванням. Крім того, дітки від 3 до 6 років можуть знаходитись в стаціонарі разом з батьками – мамою, татом, або іншою людиною, яка має право представляти їх інтереси, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Віткорія Ушакова.

Якість виконаних робіт з ремонту перевірив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Звісно, пріоритет розвитку міста – це галузь охорони здоров’я. Не зважаючи на те, що коштів з державного бюджету виділяється недостатньо, три роки тому ми прийняли програму розвитку та підтримки міської дитячої лікарні №5, бо це лікарня, яка рятує життя, дарує здоров’я й допомагає саме дитячому населенню з важкими вадами і проблемами. Дійсно, соматичне відділення – одне з пріоритетних, бо дуже багато діток проходить через  нього і міський голова поставив завдання оновити його у найкоротші терміни. На площі близько 700 кв. м відремонтовано повністю все: палати, маніпуляційні, вбиральні, душові, ординаорська, також повністю замінили меблі – встановили нові функціональні ліжка, кондиціонери, холодильники. Я впевнений, коли тут опиняться дітки з батьками, вони відчують цю турботу і швиджше одужуватимуть, - зазначив  Анатолій Пустоваров.

Зазначимо, у 2017-2019 роках для медичного закладу були придбані 10 апаратів ШВЛ, 13 моніторів пацієнта, 2 реанімаційні системи для новонароджених, 2 системи обігріву новонароджених, 2 пульсоксиметри, 4 діагностичні рентгенівські системи (одна з них працює у поліклініці), 3 стаціонарні апарати УЗД та портативний апарат УЗД, мобільна рентгенівська система та інше. Загалом на ці цілі було спрямовано 27,3 мільйони гривень. Також проведено низку ремонтів. Зокрема, у відділенні відновного лікування. У рентгенодіагностичному відділенні створено 3 рентген-кабінети.