Завершити відновлення школи №53 планують восени наступного року

07.09.2020 13:05

У Запоріжжі продовжується відновлення школи №53. Капітальний ремонт стартував місяць тому. За цей час підрядник вже виконав значний обсяг демонтажних робіт. За рік капремонт планують завершити, після чого відновити функціонування навчального закладу. Сьогодні міський голова Володимир Буряк, який тримає роботи на особистому контролі, провів на об’єкті виїзну нараду.

Школа №53, яка розташована на вулиці Шевченка у Шевченківському районі, свого часу постраждала від пожежі. Найбільше 2 та 3 поверхи. Навчальний заклад було закрито, а дітей перевели до іншої школи. Фактично будівлю необхідно було повністю відновити, адже частина школи була збудована ще у 1937-1940 роках.

Капітальний ремонт школи потребував значного фінансування. Після підрахунків, розробки проєкту було визначено, що у сучасних цінах вартість робіт складає понад 42 мільйони гривень. Міська влада опрацьовувала різні варіанти фінансування робіт.

Кілька років тому Запоріжжя подало об’єкт для включення до державної програми. Нарешті у поточному році цього вдалося досягти. Місту виділили частину необхідних коштів у рамках «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України». Для цього містом було проведено низку підготовчих заходів, зокрема зроблено та узгоджено проєкт, отримано дозвіл ДАБІ, укладено договори з підрядниками.

Сьогодні міський голова Володимир Буряк побував на місці проведення робіт. Підрядники та керівництво профільного департаменту відзвітували про зроблене та плани на найближчий час. Роботи стартували місяць тому.

- Було виділено частину необхідних коштів. Близько 17 мільйонів гривень. Зрозуміло, що цих грошей не вистачить на завершення всіх робіт. Однак підрядник працює, не зупиняється. Зараз можу сказати, що роботи йдуть за графіком. Перше завдання, яке зараз стоїть перед підрядником, як кажуть будівельники, «закрити» школу. Це дозволить взимку продовжувати працювати всередині будівлі, щоб ми не зупиняли ремонт, - сказав Володимир Буряк.

Виділення коштів та підготовка всіх необхідних документів дозволили розпочати капітальний ремонт школи №53. Виконано значний обсяг робіт з демонтажу трубопроводів опалення, системи вентиляції, перекриття між поверхом та горищем, перегородок. Розпочали демонтаж перекриття над 3 поверхом, монтаж перекриття між поверхом і горищем.

- Зі слів підрядника, на початку наступного навчального року будівельні роботи будуть завершені. Це дозволить дітям знову піти до цієї школи. Зараз є всі передумови, що це буде зроблено, - зазначив Володимир Буряк.

Своєчасне завершення ремонтних робіт залежить як від злагодженої роботи підрядника так і від стабільного фінансування. На даний момент запоріжці сподіваються на продовження державного фінансування капітального ремонту школи №53. У той же час місто, у разі необхідності, готове брати участь у співфінансуванні проєкту. Планують побудувати для школи і окрему котельню.

- Паралельно з цим виконуються проєктні роботи для того, щоб вже у наступному році обладнати тут автономну котельню, яка забезпечуватиме теплом не лише школу №53, а і розташований поряд дитячий садок, - заявив Володимир Буряк.