У двох запорізьких лікарнях почали будувати сучасні приймальні відділення

09.09.2020 13:10

У двох запорізьких лікарнях розпочалася реконструкція приміщень для створення сучасних приймально-діагностичних відділень. Серед них 9 міська лікарня, розташована у Дніпровському районі. Сьогодні міський голова Володимир Буряк проконтролював виконання робіт. Підрядники запевнили, що за умови сталого фінансування перший етап реконструкції може бути завершений вже цього року. Наступного року – закінчення реалізації всього проєкту.

Міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду у 9-й міській лікарні. Там вже розпочалися роботи з реконструкції приміщень для створення сучасного приймально-діагностичного відділення. Перший етап реконструкції виконується на першому поверсі травматологічного корпусу. Підрядники доповіли Володимиру Буряку про хід робіт та найближчі плани.

У Запоріжжі з 2016 року приділяється підвищена увага підтримці медицини. Відповідні програми за кошти міського бюджету реалізуються як в первинній медицині, так і в лікарнях. Ремонти медичних амбулаторій, лікарняних відділень, закупівля медичного обладнання. Все це сприяє підвищенню якості медичних послуг.

Зокрема за 4 роки для лікарень було придбано понад 260 одиниць медичного обладнання. Серед них 2 комп’ютерних томографа, цифровий мамограф, ангіограф, 63 апарати ШВЛ, 9 ультразвукових апаратів, 17 рентгендіагностичних систем. У 2020 році місто активно закуповує медичне обладнання у рамках заходів по боротьбі з коронавірусною інфекцією. Зокрема мобільний рентген, апарати УЗД-діагностики, додаткові апарати ШВЛ. Наприкінці серпня запрацював ангіограф у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. За словами спеціалістів, він допоможе врятувати сотні життів. Такого обладнання у медичних закладах міста до цього не було.

Ще один важливий напрямок – створення сучасних приймально-діагностичних відділень у опорних лікарнях міста. У 2020 році розпочато урядову програму EMERGENCY-2020. Вона спрямована на створення сучасних приймальних відділень у лікарнях країни. За кошти бюджету міста було здійснено обстеження та проєктування; проведено експертизу проєктної документації; отримано дозвіл на будівництво; проведено тендери на будівельно-монтажні роботи, визначені переможці та укладені договори.

Це дозволило Запоріжжю стати одним з перших учасників вказаної програми. До неї увійшли 9-та міська лікарня та Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги. Місту виділили 16 мільйонів гривень на реконструкцію приміщень для створення таких відділень. Роботи вже розпочалися в обох медичних закладах.

- Ми швидко розробили проєкт, почали реконструкцію. Підрядники вже працюють як у 9-й лікарні, так і в Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Надійшла державна субвенція. Зрозуміло, що цих коштів не вистачить. Якщо держава продовжить фінансувати проєкт наступного року, то це буде добре. Якщо ні, то ми не плануємо зупинятися, виділимо кошти з бюджету міста для того, щоб завершити реконструкцію наступного року, встановити обладнання, - сказав Володимир Буряк.

У 9-й міській лікарні вже виконано значний обсяг демонтажних робіт. Планують перейти до оздоблювальних робіт. Однак головне зараз погодити всі вимоги для майбутнього встановлення тут обладнання. Адже у першу чергу готуватимуть приміщення для встановлення ангіографа, МРТ, готуватимуть реанімаційні палати поряд з ними.

Загальна вартість робіт з реконструкції приймально-діагностичних відділень у цих двох лікарнях складає 60 млн грн. Зазначимо, проєктом передбачено також оснащення відділень сучасним діагностичним обладнанням: ангіографами, КТ, МРТ. Обладнання держава планує закупити централізовано, а потім передати лікарням.

- Це дійсно велика програма, яка необхідна для справжнього прориву у справі рятування життя запоріжців. Підрядники розуміють, що чим швидше та якісніше йтиме реконструкція, тим швидше вони отримають кошти за виконані роботи. За умови сталого державного фінансування приміщення можуть бути підготовлені до встановлення обладнання вже навесні майбутнього року, - наголосив Володимир Буряк.