Ще одна дитина, позбавлена батьківського піклування, отримала власне житло

09.09.2020 17:00

У Запоріжжі, як і по всій Україні, триває реалізація державної програми з підтримки дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, щорічно з держбюджету виділяються кошти на купівлю житла для таких дітей. Сьогодні представники міської влади вітали з новосіллям одного з 27 запорізьких дітей, які вже придбали власне житло.

Володимиру Квасу сьогодні виповнилося 23 роки. Це граничний вік, коли можливо отримати матеріальну допомогу від держави для купівлі житла. Юнак встиг скористатися субвенцією, і вже в лютому цього року придбав будинок. Для цього з державного бюджету Володі виділено близько 705 тисяч гривень. У хлопця друга група інвалідності, тому за законом йому передбачено на 20 квадратних метрів житлової площі більше, ніж іншим.

Володимир вибирав житло так, щоб бути ближче до прийомних батьків. Десять років тому вони забрали його з інтернату і оформили опіку. Хлопчик дуже хворів. Однак опікуни не побоялися, і зараз юнак веде нормальний спосіб життя.

- Те, що ми сьогодні бачимо - це кардинальні зміни з Володею. Десять років тому подружжя забрало його в важкому фізичному та емоційному стані, він не міг ходити. Ми переживали, чи впораються вони. Але тепер бачимо, що хлопець зміцнів і виріс, отримав освіту - другий інтернат його навчав. Тепер він уже і працевлаштувався, незважаючи на другу групу інвалідності. Він дуже хоче створити свою сім'ю, і ми сподіваємося, що у нього все вийде, - розповіла начальниця служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталія Сиворакша.

Сам Володимир каже, що житлу дуже радий. До того ж, у приватному будинку завжди багато роботи, тому йому є чим зайнятися. Поступово порається з власним городом - вирощує овочі, ягоди та квіти. Є й більш далекосяжні плани.

- Кухню утеплити треба, тут найтонша стіна, взимку буде холодно. Хочеться, звичайно, і кімнати обставити, але потрібно спочатку одружитися. Я мріяв про таке житло, дуже хотів саме приватний будинок, і щоб ближче до батьків бути. Найбільша подяка батькам за те, що опікали мене, слава богу, що знайшлися такі добрі, небайдужі люди, - розповів Володимир Квас.

Хлопець встиг купити житло за кошти, які держава виділила торік. Тепер же, за словами соціальних працівників, з'явилися проблеми. Так, через нововведення запорізькі діти опинилися в кінці списків на отримання житла.

- Через зміни в законодавстві створена загальнорегіональна черга для отримання власного житла. До цього була тільки міська. Таким чином ця субсидія буде розподілятися по регіону, і перша заявлена нами дитина знаходиться на 181 місці. Тому, можливо, цього року ніхто навіть не отримає цю субсидію. Ми будемо звертатися з цією проблемою до обласної державної адміністрації та профільного міністерства, тому що розуміємо, що наші діти не тільки цього року можуть не отримати таку можливість, але і найближчими роками теж. Сподіваємося, що зміни все ж внесуть на наступний рік, - розповіла Наталія Сиворакша.