У запорізькій Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги продовжують оновлювати медобладнання

11.09.2020 13:10

Позитивні зміни торкнулися ургентної операційної відділення екстреної медичної допомоги. Встановлене тут сучасне медичне обладнання дозволить надавати пацієнтам якісну й швидку медичну допомогу й значно підвищить їх шанси на скоріше одужання.

КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» на сьогодні є лікарнею інтенсивного лікування не тільки в межах Запоріжжя, а й всього Запорізького госпітального округу, створеного в рамках медичної реформи. Такими закладами в місті визначені також КНП «Міська лікарня № 9» та КНП «Міська дитяча лікарня № 5». Саме тому головна увага тут зосереджена на повній комплектації тих структурних підрозділів, які першими контактують з пацієнтом, тобто - куди він надходить за ургентними показниками і де необхідно врятувати його життя і здоров’я.

Так, парк діагностично-лікувальної апаратури поповнився новим обладнанням. Зокрема для ургентної операційної відділення екстреної медичної допомоги КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» минулоріч був придбаний електронний оптичний перетворювач, який надає можливість візуалізації ушкоджень пацієнтів онлайн.

- Не треба викликати додатково рентгенологів, лаборантів, які робитимуть знімки, й чекати, доки вони їх нададуть. Безпосередньо, під час операції, ми бачимо те, що необхідно лікарю для врятування життя пацієнта. Також була придбана ендоскопічна стійка, яка може не тільки діагностувати, а й проводити лікувальні заходи. Наступний апарат – один з найкращих – це наркозно-дихальний. Оновлені були й медичні меблі, - розповів директор КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Дмитро Івченко.

Стаціонарну допомогу у лікарні отримують понад 20 тис. пацієнтів щороку. На рік проводиться майже 11,5 тис. оперативних втручань, цілодобовий травматологічний пункт обслуговує близько 24 тис. пацієнтів. Як розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова, лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги є найпотужнішою багатопрофільною лікарнею, де зосереджені майже всі спеціалісти і вони готові на сьогодні надавати медичну допомогу майже за всіма профілями.

Як укомплектована операційна у ході робочого візиту перевірив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- За ці 3-4 роки в нас було завдання від міського голови Володимира Буряка оновити матеріально-технічну базу. На сьогодні завершується цей великий етап і в нього було 3 головних чинники. Перший – це діагностичне обладнання. Ми бачимо, що в головних лікарнях з’явилися комп’ютерні томографи, ми замінили 15 рентгенапаратів на сучасні цифрові, придбали апарати УЗД - тільки у цій лікарні їх 3. Тобто робота ведеться, і дуже велика. Друге завдання – оновлення реанімаційного обладнання, третє – хірургічного блоку, - зазначив Анатолій Пустоваров.