У Запоріжжі відбувся рейд проти стихійної торгівлі

15.09.2020 15:15

Сьогодні, 15 вересня, черговий рейд по боротьбі зі стихійною торгівлею відбувся у Вознесенівському районі. У процесі ліквідації несанкціонованої торгівлі взяли участь представники районної адміністрації, інспекції з благоустрою, поліції, Держпродспоживслужби, а також депутатського корпусу.

Учасники рейду проінспектували так звану «стометрівку» - відрізок вулиці Сталеварів від пр. Соборного до вул. Незалежної України, що у центрі міста.

Тут свою діяльність розгорнули одразу кілька торгових точок. У наметах та на розкладних столах можна придбати майже все - від батарейок та шкарпеток до продуктів харчування й побутової хімії. Реалізація товарів здійснювалася без відповідних дозвільних документів. На несанкціоновану торгівлю з рук скаржилися запоріжці.

- Місцеві жителі дуже невдоволені стихійною торгівлею. По-перше, зараз по всій країні триває боротьба з коронавірусом, а тут продають продукти харчування, які не проходять лабораторну експертизу. Де вони зберігаються, в яких умовах - невідомо. Поруч знаходиться КП «Запоріжринок». Вартість «містового» варіюється від 5 до14 грн залежно від площі та групи товарів. Сьогодні наше комунальне підприємство теж зазнає втрат, тому що стихійна торгівля здійснюється поза ринком, а не в його межах, - розповіла депутатка Запорізької міської ради Олена Галкіна.

Цього разу учасники рейду обмежилися профілактичними бесідами, оскільки торговці не мали при собі документів, які посвідчують їх особу. Втім, такі перевірки налаштовані проводити й надалі.

- Сьогодні була проведена роз’яснювальна робота серед торговців щодо наявних вільних місць на ринку й перевірки продуктів на якість. Долучилися до нас також мешканці, які підтримали цю ініціативу. Обговорили й подальші кроки щодо благоустрою цієї території – зокрема у планах викосити на клумбах бур’ян й карантинні трави, - зазначив заступник голови Вознесенівської районної адміністрації Єгор Демчевський.

Нагадаємо, торгівля у невстатоновлених місцях є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність, крім того, вона може нанести чималу шкоду здоров’ю. Лабораторні дослідження якості продуктів проводяться виключно на офіційних торгових майданчиках і на комунальних ринках міста, що є однією з гарантій їх відповідності санітарним нормам і безпеки для покупців.