У Запоріжжі пройшов тренінг "Школа підтримки прийомних родин"

18.09.2020 15:27

Захід такого формату в обласному центрі проходить вже вдруге. Цього разу в ньому взяли участь 17 родин – прийомних та дитячих будинків сімейного типу. Це гарна можливість для слухачів зібратися з думками й відновити сили - кажуть організатори.

Вперше тренінг "Школа підтримки прийомних родин" у Запоріжжі пройшов минулоріч і тривав три дні. Тоді до участі долучилися як прийомні батьки, так і діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, що виховуються в прийомних родинах.

Цього ж року, в зв’язку з епідеміологічною ситуацією в країні та запровадженим карантином через поширення коронавірусу, організатори вирішили повести одноденний захід та охопити 12 прийомних родин і 5 дитячих будинків сімейного типу. Загалом у "Школі" навчались 70 учасників - 25 дорослих і 45 дітей.

Запрошені психологи в ході тренінгів попрацювали з батьками – обговорили наявні проблеми та пошуки шляхів їх розв’язання, а також методики зміцнення емоційного стану та моделювання поведінки в родині.

- Ми націлені на проведення інтерактивних тренінгів, а не довгих монологів, надаючи можливість батькам поставити питання, які їх цікавлять. Запросили двох психологів, які будуть працювати у групах. Таким чином їм вдасться вислухати більше проблемних питань зі збереженням анонімності - кожна родина напише, що її турбує, що не влаштовує, можливо якісь є проблеми. Ми візьмемо їх до уваги і обов’язково вирішимо, - розповіла начальниця служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталя Сиворакша.

Дітей залучили до майстер-класів, конкурсів і виконання різного роду завдань, зокрема підготовки хенд-мейд поробок для батьків.

Зазначимо, цьогоріч на підтримку прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу Програмою «Діти Запоріжжя» були передбачені 604,800 тис. грн. Це надання таких видів матеріальної допомоги:

  • щомісячна адресна допомога на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в дитячих будинках сімейного типу – максимальна виплата 5 тис. грн з урахуванням 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ї. Це часткове відшкодування комунальних послуг;
  • надання одноразової адресної допомоги новоствореному дитячому будинку сімейного типу (від 5 до 10 дітей) - 50 тис. грн;
  • надання одноразової адресної допомоги новоствореній прийомній сім’ї (від 2 до 4 дітей) - 20 тис. грн;
  • надання одноразової адресної допомоги на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в прийомних сім’ях (раз на рік з розрахунку 5 тис. грн на одну дитину);
  • надання одноразової адресної допомоги на кожну нововлаштовану дитину в прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу – 5 тис. грн.