В обласному центрі відзначили 60-річчя «горбатого» «Запорожця»

01.10.2020 15:50

Сьогодні, 1 жовтня, у Запоріжжі відсвяткували 60-річний ювілей першої української серійної малолітражки ЗАЗ–965, яку в народі називають «жужиком», або «горбатим» «Запорожцем». Автолюбителі з Запоріжжя, Нікополя та Дніпра влаштували автопробіг у стилі ретро. Рушили проспектом Соборним – від музею техніки «Фаетон» і до Туристичного інформаційного центу.

Рівно 60 років тому запорізький автомобільний завод «Комунар» випустив перші серійні малолітражні легковики – «Запорожці» ЗАЗ-965. Як зазначила начальниця управління туризму департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Сімонова, відзначення цієї пам'ятної для міста події сприятиме розширенню туристичної привабливості й залученню більшої кількості подорожуючих.

- Нашому «горбатому» «Запорожцю» виповнюється 60 років. Ми завжди сприймаємо це авто як символ Запоріжжя й пишаємося цим. У нас є листівки з його зображенням. Мені приємно, що музей «Фаетон» і Туристичний інформаційний центр організували таку невеличку медіа-подію для справжніх шанувальників ретро-автомобілів – автопробіг проспектом - з кінцевою зупинкою біля ТІЦу. Це ті «родзинки», які існують у нашому місті і якими ми маємо пишатися, - додала Катерина Сімонова.

Тоді, у 1960-му році, почалася історія українського автопрому і про місто Запоріжжя дізнався весь світ, адже ці автомобілі експортувалися за кордон. Для цього була розроблена спеціальна версія 965Е/965АЕ «Ялта» c поліпшеної звукоізоляцією, вбудованим радіоприймачем, бічними люстерками і внутрішньою обробкою – більш комфортним салоном і зручним кермом. Широку популярність також мала «інвалідка» для людей з хворобами опорно-рухового апарату.

- Це дійсно народний автомобіль, який був достатньо недорогим і в той же час комфортабельним. Вартувала бюджетна версія 960 радянських карбованців. Більш вартісна модель, яка йшла на експорт, під назвою «Ялта» - 1200 радянських карбованців і мала багатшу комплектацію, - розповів співробітник музею ретро-техніки «Фаетон» Семен Мушев.

У музеї ретро-автомобілів «Фаетон» зберігаються 8 «Запорожців». В колекції є мільйонний, двомільйонний та останній - моделі ЗАЗ 986М, який зійшов з конвеєра заводу 15 червня 1994 року. Відтоді почали випускатися автомобілі «Таврія».

Принагідно до знаменної дати музей ретро-автомобілів отримав статус офіційного представника Українського автомобільного клубу (УАК), а також Міжнародної федерації старовинних автомобілів FIVА.