Запорізькі підприємці зможуть отримувати кредити на вигідних умовах ще в одному банку

01.10.2020 18:00

Запорізькі підприємці отримають ще більше можливостей для кредитування по державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%». Сьогодні ще один український банк підписав з Запорізькою міською радою Меморандум про співпрацю у рамках реалізації цієї програми. Документ підписали міський голова Запоріжжя Володимир Буряк та директор Запорізької філії «Приватбанку» Віктор Остапенко.

Міський бюджет допомагатиме мікропідприємцям, представникам малого бізнесу, які отримують кредити у рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Місто компенсуватиме вказаним підприємцям 5% процентної ставки по кредитам, які не перевищують 600 тисяч гривень. Раніше відповідний Меморандум міський голова Володимир Буряк підписав з «Укргазбанком», «Ощадбанком» та «Укрексімбанком». Сьогодні до угоди приєднався ще один український державний банк – «Приватбанк».

- Місто вирішило підтримати малий бізнес, беручи на себе компенсацію 5% кредитної ставки державної програми доступних кредитів. Приємно, що у Запоріжжі до співпраці у рамках цієї програми приєднується вже четвертий банк, - сказав Володимир Буряк.

Рішення про компенсацію вказаним категоріям бізнесу відсотків за кредитами програми «Доступні кредити 5-7-9%» за рахунок коштів бюджету міста було прийняте у рамках міської програми виходу з коронакризи. Її розробили за дорученням Володимира Буряка. Головна мета – підтримати на місцевому рівні малий та середній бізнес, який зазнав збитків в умовах карантинних обмежень, затверджених в Україні.

- Наш банк у Запоріжжі вже видав кредитів за цією державною програмою на суму понад 8 мільйонів гривень. На розгляді на різній стадії зараз знаходиться ще близько 100 кредитів. Впевнений, що можливість для бізнесу компенсувати частину процентної ставки по таким кредитам за рахунок бюджету міста збільшить кількість учасників програми, - зазначив Віктор Остапенко.

На думку депутата міської ради Геннадія Наумова, в останні роки збільшилась довіра банків до органів місцевого самоврядування Запоріжжя. Це сприяє реалізації спільних проєктів. Завдяки такій співпраці, як підписаний сьогодні Меморандум, більше підприємців зможуть отримати вигідні кредити. У свою чергу результатом для міста стане створення підприємцями нових робочих місць, розвиток їх бізнесу, а у подальшому і нові надходження до бюджету.

Нагадаємо, у рамках реалізації міської програми виходу з коронакризи також було внесено зміни до рішення міської ради «Про затвердження ставок єдиного податку». У результаті з 1 червня по 31 серпня у Запоріжжі звільнили від єдиного податку фізичних осіб-підприємців, які входять до І групи платників. Встановлено на 3 квартал нульову ставку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб та площа яких не перевищує 300 квадратних метрів. Розповсюджувачам зовнішньої реклами зменшили з 1 травня по 31 липня на 50% розмір плати за тимчасове користування місцями розміщення рекламних засобів, які перебувають у комунальній власності громади Запоріжжя і т.д.