У Шевченківському районі триває заміна старого водогону

08.10.2020 16:00

Вже п’ятий рік поспіль у Запоріжжі йде планова поетапна заміна головних водогонів, які вичерпали свій віковий ресурс. Цього разу працівники КП «Водоканал» розгорнули роботи вздовж вулиці Іванова - прокладають новий трубопровід довжиною 300 м методом санації, або як він ще зветься «труба у трубі». Нову пластикову трубу діаметром 560 мм пустять всередині старої сталевої.

Цей трубопровід виходить з насосної станції 3-го підйому «Шевченко» і забезпечує подачу холодної води абонентам частини Шевченківського району. Мережа була побудована ще в 1967 році і за більш ніж півстоліття просто зносилася. Аби попередити виникнення масштабних аварій та відключення абонентів від холодного водопостачання, фахівці КП «Водоканал» минулоріч почали поетапну заміну цієї ділянки трубопроводу.

- У 2019 році ми виконали перший етап – замінили 130 метрів трубопроводу, який знаходиться під транспортним кільцем у районі вулиці Іванова. Ремонт провели без перебоїв у русі автотранспорту й пошкодження інфраструктури. Виконали всі роботи з благоустрою, адже там проходить мережа газопроводів, трамвайні колії, вузол розв’язки «Запоріжелектротрансу», - зазначив генеральний директор КП «Водоканал» Олексій Нікіфоров.

Нині ж триває другий етап заміни водогону – від вже відремонтованої ділянки й до насосної станції. Прокладають труби методом санації, що дозволяє проводити роботи з мінімальним розриттям. У стару сталеву трубу затягують нову пластикову, але меншого діаметру (560 мм). Таким чином, всього будуть замінені близько 450 м найбільш проблемних ділянок водогону.

Для проведення цього виду робіт, а саме - придбання труб, запірної арматури та інших матеріалів, минулоріч з міського бюджету був виділений 1 млн грн, цьогоріч - 1,5 млн грн. Ремонтні роботи КП «Водоканал» виконує власними силами без відключення споживачів від водопостачання. Роботи почали у вересні і налаштовані впоратися до 20 жовтня.