У програмі «Черговий по місту» обговорили актуальні питання життєдіяльності Запоріжжя

09.10.2020 15:57

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 8 жовтня заступник міського голови Анатолій Пустоваров відповів на питання запоріжців, адресовані телефоном прямого ефіру та в соціальній мережі «Фейсбук».

На початку розмови Анатолій Пустоваров привітав медиків та викладачів з їх професійними святами, які нещодавно відзначалися в Україні.

- Це дуже знакові свята і дуже важливі професії, які наразі не отримують належного грошового забезпечення та не мають того соціального пакету, на який заслуговують. Ми щодня проводимо роботу в цьому напрямку, аби зберегти ці важливі кадри. Цього тижня, наприклад, ми вже уклали усі договори з Національною службою здоров’я, і всі наші лікарі, увесь медперсонал отримає додаткові надбавки, - розповів заступник міського голови.

Також глядачів проінформували про готовність міста до опалювального сезону.

- Щотижня міський голова проводить наради, де представники комунальних підприємств, керуючих компаній, профільних департаментів та управлінь звітують про проведену роботу в плані підключення житлового фонду міста та важливих закладів освіти та охорони здоров’я до тепла. На сьогодні більша частина міських об’єктів до опалювального сезону готова, а роботи всі виконуються відповідно до запланованого графіку, - зазначив гість програми.

Більша частина ефіру була присвяченна обговоренню заходів, які реалізуються в місті для недопущення поширення коронавірусної хвороби.

- За останні десятиліття наша система охорони здоров’я накопичила багато проблем. Під час пандемії коронавірусу ми побачили, що такі служби, як, наприклад, інфекційна, були фактично зруйновані й це доводилось терміново виправляти. Щодо міських лікарень, їх забезпечення – тут нам допомогло те, що робота з їх переоснащення почалась ще 4 роки тому. Протягом цього часу ми закуповували апарати ШВЛ і УЗД, пересувні рентгени, кисневі концентратори, монітори пацієнтів тощо. Багато роботи було проведено й у плані реконструкцій мережі сімейних амбулаторій та приміщень міських лікарень. Також вже триває робота зі створення сучасних приймально-діагностичних відділень на базі 9-ї лікарні та Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, - розповів Анатолій Пустоваров.

Загалом на протидію коронавірусу в Запоріжжі з міського бюджету було виділено 100 млн гривень. Також ще навесні був визначений протокол роботи з хворими на COVID-19 і місто підготувало 6 міських лікарень для розвантаження обласної інфекційної лікарні на випадок збільшення кількості пацієнтів з коронавірусом.

- Наразі в порівнянні з іншими обласними центрами, Запоріжжя показує значно меншу статистику по захворюваності. Але ми маємо бути готові до будь-якого розвитку подій, тому пропрацьовуємо усе заздалегідь. Я вкотре хочу звернутися до запоріжців із проханням відновити контакти із сімейними лікарями, підписати декларацію, якщо вона ще не укладена. Аби в разі захворювання мати зв’язок зі своїм лікарем. Саме він, в першу чергу, контролюватиме перебіг хвороби й у випадку необхідності направлятиме на тестування, - наголосив заступник міського голови.

Анатолій Пустоваров також відповів на запитання мешканців міста, які вони задавали телефоном прямого ефіру та в соціальній мережі «Фейсбук». Телеглядачів цікавило відкриття нових маршрутів, закупівля нового транспорту, наявність медикаментів у міських лікарнях, робота амбулаторій.