У Запоріжжі створять власну ПЛР-лабораторію та збільшать кількість ліжок, забезпечених киснем

12.10.2020 13:05

Запорізькі міські лікарні продовжують приймати хворих коронавірусом, а інформація про відсутність вільних місць не відповідає дійсності. Госпіталізація відбувається згідно з медичними показниками та встановленими нормативами. Медики забезпечені засобами індивідуального захисту, антисептиками. Ці та інші питання обговорювались під час наради, яку провів сьогодні міський голова Володимир Буряк. У ній взяли участь керівники профільного департаменту, медичних закладів, які задіяні у боротьбі з коронавірусною інфекцією.

У Запоріжжі продовжується реалізація заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом, лікування хворих. На даний момент у цій роботі задіяні Центри первинної медико-санітарної допомоги та низка медичних закладів. Зокрема лікарні №2, №6, №7, №9, дитяча лікарня №5 та пологовий будинок №4. Вони були заздалегідь перепрофільовані та підготовлені для надання медичної допомого хворим коронавірусом. Сьогодні міський голова Володимир Буряк зібрав на нараду керівників департаменту охорони здоров’я, профільних медичних закладів. Обговорювалась ситуація, яка склалась на сьогоднішній день, заходи, які необхідно реалізувати в умовах продовження епідемії та зростання кількості хворих по всій Україні.

За інформацією департаменту охорони здоров’я міської ради, у 6 медичних закладах підготовлено 551 ліжко для хворих коронавірусом. За станом на ранок 12 жовтня зайняте 361 ліжко. З них у частини хворих підтверджений діагноз, інші очікують результатів аналізів. Госпіталізація хворих продовжується згідно з медичними показниками та вимогами Міністерства охорони здоров’я. Госпіталізують хворих важкої та середньої форми, у легкій формі пацієнти мають залишатися лікуватися вдома.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що в сучасних умовах по всій Україні кількість хворих зростає. Тому місто має реалізувати низку додаткових заходів, щоб бути готовим до погіршення ситуації. Перший з таких важливих кроків – збільшення кількості ліжок, забезпечених централізованим розподілом кисню.

- Протягом двох-трьох тижнів максимальна кількість ліжок у медичних закладах, перепрофільованих під боротьбу з коронавірусом, має бути забезпечена централізованим розподілом кисню. Ця робота вже проводиться, але має бути завершена у вказаний строк. Також необхідно завершити закупівлю додаткових кисневих концентраторів, - сказав Володимир Буряк.

У результаті планується обладнати 75 додаткових точок з централізованим постачанням кисню. Зокрема відповідна робота вже виконується у міській лікарні №7, буде виконана у лікарнях №2, №9. Також будуть придбані додаткові кисневі концентратори.

Міський голова наголосив, що в умовах зростання кількості тестів обласний лабораторний центр вже не зможе вчасно впоратися з їх перевіркою, тому місту необхідна власна ПЛР-лабораторія, яка проводитиме їх перевірку. Її потрібно створити на базі одної з міських лікарень.

- Зрозуміло, що для цього потрібно кілька місяців. Щоб пройти всю процедуру, закупити обладнання, підготувати приміщення, спеціалістів, провести сертифікацію. Однак це необхідно робити, адже невідомо скільки ще часу триватиме епідемія. Профільні міські служби вже отримали відповідні доручення та розпочинають цю роботу. Створивши міську лабораторію, ми зможемо дещо розвантажити обласний лабораторний центр, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова також відзначив, що епідемія коронавірусу засвідчила, що Запоріжжю необхідні власні медичні заклади, які зможуть приймати інфекційних хворих на постійній основі. Адже лише обласної інфекційної лікарні для складних ситуацій недостатньо.

- Доручаю підготувати пропозиції щодо створення на базі міських медичних закладів власних інфекційних відділень. Одного для дорослих і ще одного для дітей. Для дітей його можна створити у 5-й міській дитячій лікарні. Необхідно чітко розуміти, що для цього необхідно, щоб передбачити кошти у бюджеті наступного року, - підкреслив Володимир Буряк.