Запорізькі медики провели операцію з використанням нового ангіографа за участю відомого професора

12.10.2020 16:31

У Запоріжжі триває реалізація масштабної програми розвитку медицини, ініційованої міським головою Володимиром Буряком. Крім оновлення матеріально-технічної бази, зміцнюється й кадровий потенціал. Так, сьогодні, 12 жовтня, до обласного центру завітав відомий професор, доктор медичних наук Сергій Фуркало, який організував для медиків майстер-клас і долучився до проведення операції з використанням придбаного для лікарні ангіографа.

Зазначимо, КНП «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» в умовах пандемії коронавірусу та карантинних обмежень взяла на себе всі виклики, пов’язані з наданням медичної допомоги хворим з гострими станами, які загрожують життю пацієнта. Саме тому для лікарні придбали сучасне діагностичне та реанімаційне обладнання - апарати УЗД, штучної вентиляції легенів, аналізатори крові.

Аби відповідати європейським стандартам діагностики та лікування серцево-судинних й судинно-мозкових захворювань, минулоріч за кошти бюджету міста була придбана ангіографічна система вартістю 22,5 млн грн.

- За дорученням міського голови Володимира Буряка ми обладнали новий ангіографічний кабінет, який вже на повну працює. Це новітнє обладнання. Але, говорячи про якість, ми повинні розуміти, що є два напрямки: перший – матеріальний, тобто медичне обладнання, другий – це кадри й технологія здійснення самого процесу, - розповів заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Ангіографічний кабінет обладнано у приймально-діагностичному відділенні , котре модернізується в рамках урядової програми EMERGENCY-2020. Нагадаємо, передбачається створення потужних відділень невідкладної допомоги в опорних лікарнях міста. У Запоріжжі таких дві - КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги», а також КНП «Міська лікарня № 9».

- Вже з серпня наші фахівці працюють на цьому ангіографічному обладнанні. Враховуючи, що пріоритетним пакетом медичних послуг, на який лікарня уклала договір з НСЗУ, є надання ургентної допомоги пацієнтам з гострим інфарктом та гострим інсультом, ангіограф активно наразі використовується при діагностиці та лікуванні цих гострих станів, - зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Так, під наглядом запрошеного зі столиці професора Сергія Фуркало пройшла ангіографічна діагностика судин серця пацієнта з підозрою на гострий інфаркт міокарда. Завдяки проведеному огляду вдалося встановити правильний діагноз і визначитися з тактикою лікування.

- На мій погляд, все виглядає дуже презентабельно. Будь-яке нове сучасне обладнання працює дуже гарно та пропонує багато різних можливостей. Звісно, навчання персоналу теж має важливе значення. Думаю, це вже обізнані люди, - розповів професор, доктор медичних наук, керівник відділу ендоваскулярної хірургії та ангіографії Національного інституту хірургії та трансплантології Сергій Фуркало.