У Запоріжжі обговорять дату заснування міста

16.10.2020 15:27

У Запоріжжі стартували Дні Гостинності - це оновлений формат туристичного форуму в нашому регіоні. Захід триватиме з 16 по 18 жовтня.

Протягом трьох днів на трьох тематичних локаціях фахівці індустрії туризму обговорюватимуть новітні тренди та шляхи подолання кризи, аспекти взаємодії з владою та останні регуляторні зміни у законодавстві, що стосуються питань внутрішнього і зовнішнього туризму в період пандемії.

Захід проходить з дотриманням усіх карантинних вимог. Кількість відвідувачів на локаціях обмежена до 30 людей згідно з рекомендаціями МОЗ. Для всіх, хто не зможе потрапити на заходи, організована онлайн-трансляція. Також усі локації забезпечено в достатній кількості антисептиками та безконтактними сенсорними санітайзерами, проводиться контроль за дотриманням маскового режиму та соціальної дистанції, обов’язковий температурний скринінг.

Як розповіла начальниця управління туризму департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Сімонова, це вже не перший захід, який проводиться в умовах карантинних обмежень.

- Багато спікерів не змогли приїхати, хтось долучатиметься через відеоз’язок, але все це нормальні процеси, коли ми перезавантажуємось в умовах адаптивного карантину. Цього року Дні гостинності починаються з наукової конференції, тому що за останні два роки було приділено багато уваги нашій спадщині, історії. Зокрема в Запоріжжі реалізується програма охорони пам’яток історії та культури. Крім того, сьогодні відбудеться важлива дискусія щодо того, як саме рахувати рік народження Запоріжжя. Було багато питань, чому саме 250 років. Ця тема повинна вирішуватись тільки істориками, науковцями. І цей історичний факт буде сьогодні задокументовано в збірці матеріалів наукової конференції , - зазначила Катерина Сімонова.

Одним із заходів Днів гостинності є Міжнародна науково-практична конференція «AB URBE CONDITA: Урбаністичний простір Південної Україні в останній третині ХVIII – першій половині ХХ ст.». Вона триватиме два дні 16 та 17 жовтня. Під час конференції в Запорізькому краєзнавчому музеї історики, краєзнавці, археологи, визнані спеціалісти суміжних галузей обговорюватимуть роль архітектури в історії міста, дискутуватимуть щодо народження міст та дослідження міської історії, обмінюватимуться досвідом. Однією з тем обговорення стане дата заснування Запоріжжя в історичному та політичному контексті.

- Сьогоднішня розмова, яка поза сумнівом буде дискусійною, цікава тим, що урбаністика Південної України зараз перебуває на передньому плані ідеологічної боротьби. На жаль, вона частково переходить в політичну і не залишає місця науці. Історика намагаються зробити інструментом цієї боротьби, зокрема вказуючи, які дати заснування того чи іншого міста прийнятні, виходячи з сьогоднішніх політичних кон’юнктур. Ми вже переживали подібний період, тому своїми виступами прагнемо відстояти право історика бути перш за все науковцем, і виходячи з цього комплексно намагаємося дати відповідь, скільки років сьогодні Запоріжжю і від чого ведеться відлік, - розповів учасник конференції, декан історичного факультету Запорізького національного університету, доктор наук, професор Володимир Мільчев.

Також на заході презентований електронний ресурс “Запорізька спадщина”. Це портал, на якому зібрано колекцію матеріалів і першоджерел, які відображають історію Запоріжжя – фотографії, документи, мапи та плани тощо.

Дні гостинності триватимуть до 18 жовтня. Детально з програмою заходів наступних двох днів можна ознайомитись на сторінці Туристичного Бізнес Форуму у «Фейсбуці».