З нового терміналу запорізького аеропорту відправлено перший рейс

19.10.2020 10:55

19 жовтня розпочав працювати новий пасажирський термінал Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Першими послугами терміналу змогли скористатися 123 пасажира рейсу «Запоріжжя-Київ» авіакомпанії «SkyUp». Про початок роботи нового терміналу повідомив на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» міський голова Володимир Буряк.

123 перших пасажира сьогодні обслужив новий пасажирський термінал Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Першим став рейс авіакомпанії «SkyUp» «Запоріжжя-Київ». Вже ввечері термінал прийматиме пасажирів, які прилетять з Києва. Про це сьогодні написав на своїй публічній сторінці у соціальній у соціальній мережі «Фейсбук» міський голова Володимир Буряк.

Нагадаємо, будівництво нового пасажирського терміналу – частина міської програми розвитку Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Її було розроблено за ініціативи міського голови Володимира Буряка. Впровадження програми розпочалося у 2016 році. Її метою було не лише зберегти у Запоріжжі міжнародний аеропорт, який знаходився під загрозою закриття, але й сприяти його розвитку, збільшенню прибутків та кількості пасажирів, відкриттю нових рейсів. Запоріжці та мешканці сусідніх областей отримували можливість літати до інших країн дешево та у комфортних умовах. Зараз з повним правом можна сказати, що результат було досягнуто.

Будівельні роботи у новому терміналі Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» стартували у грудні 2017 року та були завершені у грудні 2019 року. Після цього розпочався період введення в експлуатацію, налагодження обладнання, інші підготовчі роботи. Процес будівництва та введення терміналу в експлуатацію постійно контролював міський голова Володимир Буряк.

За кілька років, окрім нового сучасного термінала, місто отримало нову дорогу до аеропорту, відремонтовано злітно-посадкову смугу, продовжується оновлення обладнання аеропорту. Відкрито автобусний маршрут з великими автобусами з аеропорту до центру міста.

16 жовтня місто отримало державний сертифікат, який дозволив розпочати роботу терміналу. Він почав працювати вже 19 жовтня. Перші пасажири позитивно оцінили новий термінал запорізького аеропорту.

Одним з таких пасажирів був керівник компанії «Украерорух» Андрій Ярмак, який привітав запоріжців з такою непересічною подією як відкриття нового пасажирського терміналу аеропорту.

- Вітаю всіх запоріжців з відкриттям сучасного, комфортного терміналу. Термінал також сподобався у плані зовнішнього вигляду, дизайну. Важливо, що він буде першою відправною точкою для туристів та інших гостей міста. Впевнений, що це матиме важливе значення для розвитку регіону, - сказав Андрій Ярмак.

Свою оцінку терміналу дав Ілля Луценко, учасник відомої програми «Check in», яка виходить на одному з українських телеканалів.

- Дуже хвилююче бути пасажиром першого рейсу, який відправляється з нового терміналу запорізького аеропорту. Мені він дуже подобається. Об’їздив усю Україну, багато інших країн. Це дійсно один з найбільш приємних, топових аеропортів в Україні, - наголосив він.

Відомий туристичний блогер Вероніка Синиця також високо оцінила новий термінал.

- Дійсно стильний, красивий, європейський термінал. Вітаю всіх запоріжців. Щаслива за ваше місто, що у вас є такий сучасний термінал, - зазначила Вероніка Синиця.

Не зміг приховати позитивних емоцій і керівник Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» Олексій Дубревський. Відзначив, що початок роботи нового терміналу став кращим подарунком колективу до 77-річчя підприємства.

- Будівництво та початок роботи нового терміналу були б неможливими без активної позиції запорізької громади, підтримки з боку міського голови Володимира Буряка. Працівники чекали початку роботи нового терміналу і вже оцінили його переваги. Також у результаті відкриття терміналу нам вдалося створити в аеропорту додаткові робочі місця, що у сучасних умовах дуже важливо, - заявив Олексій Дубревський.

Нагадаємо, площа нового терміналу понад 12 тисяч квадратних метрів, пропускна здатність – 400 пасажирів на годину. Також на цьому тижні розпочнеться обслуговування міжнародних рейсів.

Аеропорт працюватиме з дотриманням карантинних вимог. В умовах карантинних обмежень потрібен час на запуск низки сервісів (упаковка багажу, кафе, медичний пункт, сервіси для обслуговування пасажирів з інвалідністю, оренда автомобілів, пункт ПЛР-тестування, офіси авіакомпаній, каси продажу авіаквитків, бізнес-зал, зал для конференцій, ТІЦ, кімнати для паління, магазини безмитної торгівлі, кімната для матері і дитини). Їх вводитимуть в експлуатацію поступово.

Зазначимо, з 2015 року у запорізькому аеропорту кількість пасажирів зросла у кілька разів. Зокрема у 2019 році аеропорт обслужив понад 400 тисяч пасажирів. За кілька років було відкрито низку міжнародних рейсів. Зокрема до Варшави, Барселони, Будапешта, Вроцлава, Гданська, Кракова та інших міст. Запоріжці отримали можливість подорожувати до багатьох міст Європи, при цьому вартість квитків до багатьох з них складає від 15 євро. Значною популярністю користується і бюджетний рейс до Києва з вартістю квитків від 500 гривень.

У планах відкриття рейсів до Ріміні, Іракліона, Праги, Ларнаки та інших міст. На жаль, на ситуацію негативно вплинула епідемія коронавірусу. Через це багато рейсів були тимчасово закриті, або перенесене їх відкриття, зменшився пасажиропотік.

Однак запорізький аеропорт продовжує розвиватися. Вже наступного року пасажиропотік може збільшитися до 500-700 тисяч. У перспективі новий термінал зможе обслуговувати до 1 мільйона пасажирів на рік. Однак багато буде залежати від ситуації з коронавірусною інфекцією.