У всьому комунальному громадському транспорті Запоріжжя вже працює система безконтактної оплати проїзду

20.10.2020 13:20

У всьому комунальному громадському транспорті Запоріжжя вже розпочала працювати система безконтактної оплати проїзду. Розрахуватися можна як карткою, так і з допомогою смартфона. Сьогодні на КП «Запоріжелектротранс» відбулась презентація працюючої системи.

У Запоріжжі продовжується реалізація міської програми розвитку комунального громадського транспорту. За кілька років у місті оновили близько 150 одиниць транспорту. Придбано 95 автобусів, 18 тролейбусів, частина з них з автономним ходом, 13 європейських трамваїв. Зібрано 12 запорізьких трамваїв. Виконувався і капітальний ремонт рухомого складу.

Відкрито 10 нових маршрутів з автобусами великої місткості, 2 тролейбусних маршрути. Продовжується робота над відновленням повноцінної роботи трамвайного маршруту №12. На частині зупинок встановлені спеціальні табло, на яких відображається час прибуття комунального транспорту. Створено спеціальний додаток "Дозор", за яким можна відстежувати роботу комунального транспорту.

Ще один важливий крок – впровадження у комунальних трамваях, тролейбусах, автобусах безконтактної системи оплати проїзду. На даний момент у них вже встановлені валідатори. Працює спеціальний мобільний додаток, за допомогою якого також можна оплачувати проїзд. Тобто зараз у комунальному транспорті можна оплачувати проїзд як готівкою, так і з допомогою картки, смартфона. Сьогодні у трамвайному депо КП «Запоріжелектротранс» відбулася презентація працюючої системи безконтактної оплати проїзду. Зазначимо, вона встановлена на всіх трамваях, тролейбусах, автобусах КП «Запоріжелектротранс». Нагадаємо, загалом нею обладнано 222 одиниці транспорту.

- У всьому комунальному транспорті вже встановлені валідатори. Тобто кожен бажаючий може розраховуватися не лише готівкою, а й банківською карткою, або з допомогою мобільного додатку, - сказав Володимир Буряк.

Представник групи компаній EasyPay Павло Ярошенко та представники КП «Запоріжелектротранс» розповіли про переваги нової системи оплати, механізм її роботи. Зазначалося, що кількість оплат зростає кожного дня. Зараз за день з допомогою безготівкової системи оплати проїзд у середньому оплачує близько тисяча пасажирів.

- З одного боку така система безготівкової оплати створює додаткові можливості для запоріжців. З іншого боку у перспективі це дозволить відстежувати пасажиропотік, кількість пасажирів, роботу громадського транспорту на різних напрямках, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що впровадження безконтактної системи оплати - лише перший крок масштабної роботи над впровадженням не тільки електронного квитка, але й так званої «Картки запоріжця», яка повинна забезпечити містянам нові можливості у різних сферах.