У 2-ій міській лікарні облаштовують додаткові кисневі точки

22.10.2020 13:50

Коронавірусна інфекція не збавляє темпи поширення. Крім того, з приходом холодів починається перша хвиля застуд, тож медзаклади міста готуються до можливого напливу пацієнтів. Може виникнути потреба й у додатковій кількості ліжок з подачею кисню. Так, у 2-ій міській лікарні набирає обертів поточний ремонт кисневого трубопроводу та встановлення додаткових кисневих точок. Сьогодні, 22 жовтня, хід робіт перевірив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

У Запоріжжі функціонують 6 медичних закладів, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19 – це 4 лікарні для дорослого населення (КНП «Міська лікарня №2», КНП «Міська лікарня №6», КНП «Міська лікарня №7» та КНП «Міська лікарня №9»), а також КНП «Пологовий будинок № 4» та КНП «Міська дитяча лікарня № 5». Стаціонарне лікування надається пацієнтам з важким перебігом захворювання і середньої тяжкості – тим, які потребують цілодобового лікування і кисневої підтримки. 

- На початку пандемії за нашими підрахунками майже 45% ліжок було забезпечено киснем. За останні 3-4 тижні проводяться заходи з розширення централізованої подачі кисню в усіх лікарнях, і вже в 7-й, 2-й, 9-й лікарнях підключені додаткові точки забезпечення киснем. За ці три тижні придбали певну кількість кисневих концентраторів, які допомагають лікувати пацієнтів. Нині тривають поставки кисневих концентраторів, які закуповуються як за рахунок бюджету міста, так і за рахунок коштів НСЗУ, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

КНП «Міська лікарня № 2» надає медичну допомогу хворим з середнім та тяжким перебігом COVID-19, що потребують кисневої терапії, у тому числі з застосуванням ШВЛ, а також мешканцям Шевченківського району з середнім і тяжким перебігом пневмоній, у яких є підозра на цю інфекцію. Загалом за період карантину у медзакладі пролікувалися 87 пацієнтів з коронавірусом.

- Лікарня забезпечена 9-ма точками централізованої подачі кисню. Плюс наявні 7 кисневих концентраторів, які можуть забезпечити киснем близько 14 хворих. На даний момент триває монтаж 20 точок централізованої  подачі кисню і заплановано на найближчий час до кінця року проведення кисневих магістралей для забезпечення всього закладу на 100% киснем – кожного пацієнта, - розповів в. о. директора КНП «Міська лікарня №2» Едуард Горбатенко.

КНП «Міська лікарня № 2», як і решта опорних лікарень міста, визначених для лікування пацієнтів з коронавірусом, у повному обсязі забезпечена засобами дезфінфекції та індивідуального захисту для персоналу, а також медикаментами. 

- Місто закупило апарати ШВЛ - це головне, що рятує, коли хворий знаходиться між життям і смертю. Раніше вони були дефіцитними, але зараз такої нагальної потреби у закупівлі ще додаткових апаратів ШВЛ для міських лікарень вже немає. Проте роботу треба продовжувати. За дорученням міського голови Володимира Буряка ми працюємо над збільшенням кількості ліжок в наших лікарнях, які забезпечені киснем, тобто централізованою подачею кисню та кисневими концентраторами, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Також у серпні поблизу центрального входу до медзакладу було облаштовано пандус – для транспортування хворих, які потребують інтенсивного лікування.