У міському центрі зайнятості розповіли про особливості працевлаштування неповнолітніх

28.10.2020 12:00

Інтеграція молоді в ринок праці – одне з важливих завдань. Саме ініціативність юного покоління може підсилити та оновити будь-яку команду. Сприяти набуттю першого професійного досвіду покликані норми трудового законодавства України, що надають додаткові гарантії неповнолітнім особам у працевлаштуванні.

За загальним правилом допускається укладення трудового договору з особою, яка досягла 16 років. Як виняток, можна прийняти на роботу 15-річного підлітка, але для цього слід отримати письмову згоду від одного з батьків (особи, яка його замінює). Роботодавець має право приймати на роботу й 14-річних, але тільки у вільний від навчання час, а також за наявності згоди від одного з батьків (особи, яка їх замінює).

У Запорізькому міському центрі зайнятості назвали топ 5 гарантій для неповнолітніх у сфері праці, а також розповіли про передбачені для них пільги та обмеження.

Сприяння у працевлаштуванні. Окремі категорії молодих людей можуть влаштуватися на роботу за квотою. Це зокрема:

а) молодь, яка закінчила або припинила навчання у навчальних закладах і вперше шукає роботу;

б) особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків (особи, яка їх замінює) можуть як виняток прийматись на роботу.

Особлива турбота про здоров’я. Не допускається залучення неповнолітніх до праці на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, зокрема на підземних роботах. Не можуть залучатися неповнолітні до нічних і надурочних робіт, а також до робіт у вихідні дні. Окрім того - до підіймання і переміщення предметів, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми (ст. 11 Закону України «Про охорону праці»).

Обмеження робочого часу. Скорочена тривалість робочого часу встановлюється для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП). Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, зазначеної вище для осіб відповідного віку.

Встановлення додаткових відпусток. Особам віком до 18 років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день (ст. 75 КЗпП). Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років (ст. 80 КЗпП).

Стабільність трудових відносин. За наявності надзвичайних обставин неповнолітніх працівників можна перевести на іншу роботу лише за їх згодою (ч. 3 ст. 33 КЗпП). Звільнення працівників до 18 років за ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається (крім додержання загального порядку звільнення) тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. Звільнення з підстав, зазначених в п. 1, 2 та 6 ст. 40 КЗпП, провадиться тільки у виняткових випадках з подальшим працевлаштуванням.